promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációt okozott a holt nyelven beszélő papagáj, a tudósok nem akartak hinni a fülüknek
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A papagájok nyelvi képességei néha egészen elképesztőek. Még a nyelvészek is sokat köszönhetnek nekik.

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a nagy, vagy különösen érdekes felfedezések mindig drámai körülmények között születnek, sokszor vér és verejték tapad hozzájuk. Ezzel szemben néha sokkal szívmelengetőbb a történetük, nem nélkülözve a kifejezetten mosolyra késztető elemeket sem. A nyelvészet világában mára anekdotikussá vált az a történet, amely megmutatja, hogy milyen nagy szerep jut a véletleneknek, és hogy időnként egészen váratlan helyről kapnak segítséget a kutatók.

A 19. század elején a híres német földrajz és természettudós, Alexander von Humboldt egy érdekes nyelvet fedezett fel az Amazonas-medencében. Nem csupán az volt furcsa, hogy még soha nem hallotta korábban ezt a különös dialektust, hanem az is, hogy a szavak egy papagájtól származtak. Humboldt szerint ez az okos tollas jószág volt az utolsó élőlény, aki beszélte ezt a különben kihaltnak tekinthető törzsi nyelvet.

A történet azóta valóságos legendává vált, ami jól példázza a kisebb csoportok által használt nyelvek törékenységét. Egyesek szerint csak fantáziadús mesének tekinthető, de lássuk, hogy valójában mit tudunk a különös esetről.

1799-ben Humboldt Észak- és Dél-Amerika felfedezésére indult. Utazása öt évig tartott, amely során járt többek között Kubában, Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban, Mexikóban és az Egyesült Államokban. Útja során a kutató hatalmas mennyiségű ökológiai és zoológiai adatot gyűjtött az általa látott növény- és állatvilágról, valamint a helyi klímáról. Részletes feljegyzéseket készített az őslakos népekről, azok kultúrájáról, valamint hagyományairól. Spanyol nyelvtudása komoly előnyt jelentett számára, mivel így legalább többé-kevésbé képes volt kommunikálni néhány helyi törzzsel.

A gyorsan népszerűvé váló történet szerint, amikor az Orinoco folyót felfedezte, a mai Venezuelában, Humboldt egy helyi törzs vendégszeretetét élvezte a Maypures közelében. Itt találkozott azzal a papagájjal, amely egészen másképpen beszélt, mint a többi. A helyiek elmesélték Humboldtnak, hogy a madár egy ellenséges törzs tulajdonában volt, amelyet elűztek a területről, és amelynek tagjai végül egy távoli szigeten veszítették életüket. Nagyon úgy tűnt, hogy a papagáj volt az utolsó túlélő, aki beszélte ezt a furcsa nyelvet.

A lelkes felfedező egyből megvásárolta a papagájt és visszavitte magával Európába, ahol módszeresen tanulmányozni kezdte a madár beszédét. Munkája során mintegy 40 kifejezést tudott feljegyezni, ezzel megőrizve egy kihalt nyelv és kultúra utolsó szavait.

Humboldt később kiadott könyvében részletesen mesélt különös felfedezéséről, és annak tanulságairól. Valószínűleg már soha nem fog kiderülni, hogy tényleg így történt-e, vagy sem, de az biztosan kijelenthető, hogy a történet már generációk óta erős hatással van a nyelvészekre. Ebből is látszik, hogy az egyes nyelvek mennyire sérülékenyek és milyen könnyen eltűnhetnek a történelem színpadáról, ha nincs már olyan ember, vagy madár, aki beszélné. 1997-ben egy művész még modern papagájoknak is megtanította a híressé vált szavakat, hogy a felvételekkel turnézva a jelenkor embereinek is megmutathassa ezt az elveszett nyelvet.

Az alábbi videó jól példázza, hogy egyes papagájfajok milyen ügyesek az emberi beszéd – és más hangok - utánzásában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás