promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnhet a térképről a világ egyik legnagyobb városa, be is indult az eszeveszett pánik
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bejelentették, hogy az Egyesült Államok büszkéségének, New Yorknak a vesztét a felhőkarcolók fogják jelenteni. 

A CNN kürtölte világgá a hírt, miszerint vészterhes idők elé néz a világ egyik legismertebb és legsűrűbben lakott városa, New York. A konkrét település már maga egyedülálló a nyolc és félmilliós lakosságával, azonban a vonzáskörzetével és teljes agglomerációjával együtt a népessége 23 millió főre rúg. A híroldal szerint New York még ebben az évszázadban a saját nagyságának áldozata lehet,

ugyanis félő, hogy akkora süllyedést fog megélni a város, amely könnyen a modern idők Atlantiszává változtathatja.

Egy vadiúj tanulmány ugyanis műholdas adatok méréseit és statisztikáit használta fel arra, hogy megmutassa, nagyon komoly a baj, és nem is biztos, hogy van menekülő út. Ugyanis New York sorsa lényegében megpecsételődhetett azzal, hogy túlnőtte magát. Ugyanis a City öt kerülete (Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens és Staten Island) lakossága nem kevesebb, mint 1.084.954 épületben éli le a mindennapjait a jelenlegi hivatalos állapot szerint. Az épületek súlya pedig irdatlan terhet jelent a hatalmas, és változatos felépítésű város alapjának és talajának. Az pedig tovább rontja a város túlélési esélyeit, hogy immár 285 darab felhőkarcoló is terheli a szerkezetet.

A mérések szerint a város puszta súlya az építményeket illetően eléri a 762 milliárd kilogrammot. Mindez pedig évről évre egyre lejjebb süllyeszti a tengerszint emelkedéssel is küzdő New Yorkot. A globális átlag felett nő az óceán általi veszélyeztetettség a várost érintve. Ugyanis a becslések szerint akár fél métert is emelkedhet a tengerszint itt 2050-re. Ám mindeközben az egész környék süllyed, van ahol éves szinten 1-2 millimétert, ám egyes kerületek akár fél centit is. Ez a folyamat pedig csak felerősíti New York érzékenységét a kisebb-nagyobb áradások ellen. Elég csak a korábbi hurrikános esetekre gondolni, mint a Sandy 2012-ben, vagy a retteget Ida 2021-ben. Utóbbi 75 milliárd dolláros kárt okozott csak Észak-Amerikában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás