promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sorra süllyesztik el a hajókat Európában, tehetetlenek az elkövetőkkel szemben
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már 3 hajó esett a támadók áldozatául és attól tartanak, hogy ez csak a kezdet.

A tengeri hajózás csodálatos élményt nyújt a nyaralásuk során kikapcsolódni vágyó turistáknak. A finoman sós levegő semmihez sem hasonlítható illatát és a hullámok által lágyan ringatott hajótest érzését nem lehet elfeledni. Normál körülmények között semmitől sem kell tartanunk, hiszen a komoly viharokat ma már a legtöbb esetben meglepő pontossággal képesek előre jelezni, azonban az utóbbi időkben Európában feltűnt egy új veszélyforrás. Egyre több hajót süllyesztenek el és hiába ismerik a meglepetésszerű támadások elkövetőit, nem nagyon tudnak mit tenni ellenük.

A furcsa esetek mögött a sós vizek egyik legveszedelmesebb, egyben legintelligensebb és csodálatosabb ragadozói, a kardszárnyú delfinek, vagy más néven gyilkos bálnák állnak. Az elmúlt évek során Spanyolország Ibériai-tengeri partjainak közelében több hajó is hasonló támadások áldozatává vált. Eddig közel 500 esetről van tudomásuk a hatóságoknak, ezek többsége szerencsére nem végződött tragikusan, viszont 3 vitorlást annyira megrongáltak, hogy utasaikat a parti őrségnek kellett kimentenie, hajójuk pedig elsüllyedt.

Még nem tudják pontosan, hogy mi indokolja ezt a korábban szokatlan viselkedést, de azt gyanítják, hogy egy White Gladis névre hallgató nőstény korábbi balesete válthatta ki. A feltételezések szerint összeütközhetett egy halászhajóval, vagy esetleg beakadhatott egy illegálisan kihelyezett halászhálóba. Az eset során védekezésül támadhatott rá a hajóra, viselkedését pedig később társai eltanulták tőle.

Ezek a tengeri emlősök rendkívüli intelligenciával rendelkeznek és komoly társas életet élnek. Képesek tanulni egymástól és lemásolni az idősebb példányok viselkedését. A hajók támadása is jól láthatóan minden esetben hasonló mintát követ. A far felől közelítik meg a vízi járműveket, elsősorban a kisebb vitorlásokat, majd azok kormányszerkezetét kezdik támadni. Összehangoltan viselkednek és több esetben megfigyelték, hogy a csapat fiatal tagjai jól láthatóan igyekeznek minél pontosabban lemásolni felnőtt társaik taktikáját.

Azt a kérdést még nem sikerült megválaszolni, hogy vajon mi motiválhatja őket ebben a számukra is veszélyes viselkedésben. Mivel nagyon kíváncsi és játékos teremtményekről van szó, az sem kizárt, hogy ezt csak egyfajta játéknak tekintik. Bármi legyen is az igazság, remélik, hogy nem fog még jobban eldurvulni a helyzet, mert az a halászok mellett a kardszárnyú delfinek számára is nagyon kellemetlen következményekkel járhat. A legutolsó felmérések szerint 39 ibériai orkáról van tudomásunk, így kifejezetten veszélyeztetettnek számít populációjuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás