promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes üzenetet érkezett az űrből, mindenki azt találgatja, mi állhat benne
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rejtélyes üzenetet kapott az emberiség, vajon sikerül megfejtenünk a jelentését?

Az emberiséget nagyon régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon egyedül vagyunk-e az űr végtelenjében. Egészen a mai napig nem sikerült ezt megválaszolni, hiszen még nem bukkantunk idegen élet nyomaira, sem egysejtű, sem összetett formában. Számos olyan égitest van naprendszerünkben, amelyeken talán sikerrel járhatunk, azonban a legnagyobb hatású felfedezést kétségkívül az jelentené, ha egy intelligens civilizációval sikerülne felvenni a kapcsolatot.

A nagy pillanat ugyan még mindig nem jött el, viszont május 24-én olyan esemény történt, ami segíthet előmozdítani a jövőbeni kutatásokat. Az emberiség egy furcsa, kódolt üzenetet kapott a Marsról. Ennek küldői sajnos nem az összeesküvés-elméletek hívőinek álmaiban létező, a Mars felszíne alatti titkos városokban megbújó idegenek voltak, hanem az ExoMars Trace Gas Orbiter nevű űrszonda, amely az Európai Űrügynökség és az az orosz Roszkozmosz együttműködésének keretében 2016-ban indult el a vörös bolygó felé tartó útjára.

Az üzenetet három rádiós obszervatórium, az Allen Telescope Array, a Green Bank Telescope és a Medicina Radio Astronomical Station révén fogják észlelni. Az “A Sign In Space” program kiötlője a művész Daniela de Paulis, aki egy érdekes, gondolatébresztő kísérletnek szánja. Az üzenet kódolt formában fogja elérni a földet, megfejtésében pedig a SETI közösség tagjai mellett bárki részt vehet, aki érdeklődik egy ilyen különös rejtvény iránt.

Az ötletgazda elmondta, hogy az emberiség történelme során mindvégig kiemelt jelentőséggel bírtak a sorsfordító, nagy hatással bíró jelenségek, egy földönkívüli civilizációtól kapott üzenet pedig minden kétséget kizáróan ezek közé tartozna. Ez sokak szerint csupán egy érdekes játék, azonban annál sokkal komolyabb a hatása. Segítségével felmérhetjük, hogy ha a jövőben valóban bekövetkezik ez a várt esemény, arra hogyan fogunk reagálni. Képesek leszünk-e nemzetektől és tudományágaktól függetlenül összefogni és együtt dolgozni az üzenet megfejtésén és megfelelő értelmezésén, vagy még nem állunk készen erre.

Franck Marchis, a SETI Intézet vezető csillagásza még annyit fűzött hozzá ehhez, hogy az űrből érkező jeleket már közel 60 éve kutatjuk, de azon még nem gondolkoztunk el, hogy mihez is kezdenénk akkor, ha egyszer tényleg megérkeznének. Reméljük, hogy a jövőben tényleg bizonyítékát fogjuk kapni annak, hogy nem vagyunk egyedül, és azt is, hogy korábbi hibáinkból tanulva kellően bölcsen fogunk tudni viselkedni abban a sorsfordító pillanatban. Aki kedvet érez rá, hogy segítsen az üzenet megfejtésében, ezen az oldalon csatlakozhat a programhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás