promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos veszélyt rejtenek a felhők, ez pecsételheti meg az emberiség sorsát?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nagyon komolyan kell venni a problémát.

Sokáig azt gondoltuk, hogy a nagy járványok kora lejárt és immár nyugodtan élhetünk, a legnagyobb veszélyt legfeljebb a szezonálisan feltűnő influenza jelenti ránk nézve. Sajnos kiderült, hogy tévedtünk. Az utóbbi években a Covidnak köszönhetően ismét a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg azt, hogy milyen érzés, amikor a kórokozóktól félve kell élnünk életünket. Egy friss tanulmány most olyan veszélyről számolt be, amire talán kevesen számítottak.

Az antibiotikum vitán felül a 20. század egyik legfontosabb találmánya volt, amely milliók életét mentette meg. A korábban nehezen kezelhető fertőzésekkel szemben vívott harc legfontosabb fegyverévé vált, azonban széleskörű alkalmazásának veszélyeire csak később derült fény. A legkomolyabb probléma, hogy sokszor indokolatlan használata hozzájárult olyan baktériumok megjelenéséhez, melyek ellenállnak az antibiotikumoknak is. Eddig főként kórházakban voltak megtalálhatóak ezek a rezisztens kórokozók, most azonban egy friss tanulmány baljós jelenségre figyelmeztet.

A Florent Rossi vezette, kanadai-francia kutatócsoport vizsgálata megállapította, hogy a bájos, fodros-bolyhos bárányfelhők antibiotikum-rezisztens kórokozókat szállíthatnak. Ez az első alkalom, amikor kimutatták, hogy a felhők olyan koncentrációban tartalmaznak bakteriális eredetű antibiotikum-rezisztencia géneket, mint más természetes környezetek esetében megszokott.

A Közép-Franciaországban található alvó vulkán, a Puy de Dôme csúcsán 2 év alatt 12 alkalommal vettek mintát felhőkből. Ezek átlagosan 8000 baktériumot tartalmaztak egy milliliternyi felhővízben, melyeknek mintegy 5-50 százaléka lehet élő és potenciálisan aktív. Amit igazán aggasztónak ítéltek, hogy 29 antibiotikum-rezisztens génre sikerült rábukkanniuk a mintákban.

A kimutatott baktériumok általában a növények, illetve a talaj felszínén élnek és a szél, vagy az emberi tevékenység révén jutnak a légkörbe, ahol a felhőképződésben is részt vesznek. A tanulmány rávilágít a felhők szerepére az antibiotikum-rezisztens gének terjedésében, egyben felveti a kockázatát annak, hogy ez a folyamat az emberekre nézve is komoly problémákat jelenthet. Az Egészségügyi Világszervezet már korábban is figyelmeztetést adott ki a veszélyes, ellenálló baktériumok miatt, ezért különösen fontos kideríteni, hogy a felhők jelenthetnek-e közvetlen egészségügyi kockázatot számunkra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás