promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási robbanás érte el a Földet, hatalmas lehet a baj
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Soha ilyen fényes jelenség nem bombázta még gamma-sugárral a Földet, ráadásul az esemény már éve tart.

A valaha észlelt legnagyobb erejű és legfényesebb robbanást detektáltak a minap tudósok. A szakértők szerint az AT2021lwx nevet kapó esemény szinte minden eddigi jelenségnél nagyobb fényjelenséggel jár, az pedig teljesen vitathatatlan, hogy ilyen hosszú ideigtartó robbanással nem találkoztak. A mérések alapján kiderítették, hogy körülbelül 6 milliárd éve történt egy kozmikus katasztrófa, amelynek jeleit három évvel ezelőtt fedezték fel. Akkor a gamma-sugárzás nagy erővel bombázta a Földet. A feltételezés szerint egy fekete lyuk áldatlan tevékenysége állhat a háttérben. 

A csillagászok szerint számos lehetőség áll fent arra, hogy mi képes ekkora fényű robbanás előidézésére. Ám mégis a legkézenfekvőbb megoldás, hogy a Napunk egyik korai, gyermeki stádiumbna lévő testvére az áldozat. Egy olyan hatalmas gázfelhő, amely valamilyen oknál  fogva letért a pályájáról, majd belezuhant egy fekete lyukba. Az persze csillagászati értelemben azonnal széttépte a kezdetleges objektumot. Ez pedig akkora energia felszabadulásával járt, hogy tízszer fényesebb, mint egy szupernóva felrobbanása, vagy legalább háromszor, mint amikor egy már kialakult csillagot fal fel a fekete lyuk. 

A teleszkóphálózat még mindig észleli ennek a hatmilliárd évvel ezelőtti robbanásnak a nyomait, melynek okoza egy csakis egy szupermasszív feketelyuk lehetett. Természetesen a szóbanforgó gázfelhő sem lehetett elhanyagolható méretű. A felszabadult és még mindig tomboló erők miatt azt mondják a kutatók, hogy a mi Napunknál akár több ezerszer is nagyobb lehetett. Maradványai, egy fajta porviharként pedig még mindig ott keringhetnek a tomboló fekete lyuk körül. A Southampton Egyetem tudósai szerint a gázfelhő legnagyobb részét hidrogén alkothatta a csillagközi por mellett, lévén szerintük csak ez a párosítás lehet képes ekkora kitörés és/vagy robbanás előidézésére, amely miatt a mai napig gamma-sugárzás éri el a Földünk felszínét. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás