promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült a titok, az első fekete lyuk fényképét a tudósok eddig teljesen rosszul értelmezték
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA által felfedezett narancsos fánk a Messier 87 névre hallgat, de a titok a végéhez közeledik. 

Egy kicsit Star Trekes megállapítás, de az emberiség a határait mindig is hajlamos volt feszegetni mind idehaza a saját szülőbolygónkon, mind az univerzumon belüli létezésünket tekintve. Már az előember érdeklődve tekintett a végtelennek tűnő égboltra, ám valójában még a barlangját is nehezére esett elhagyni olykor. Napjaink tudósai a matematika és a filozófia segítségét veszik igénybe, amikor olyan feltételezésekbe bocsájtkoznak, amelyekre megfejtést, de legalábbis komolyabb igazolást talán sosem nyerhet az emberi faj. 

Ugyan valódi ugrásokat értünk el az elmúlt évtizedekben, ám kétséges, hogy valaha lesz-e olyan kerítés ledöntés, amely lehetővé teszi azt, hogy ne csak elméleti szinten tudjunk foglalkozni a fekete lyukak létezésével, illetve problémájával. Ugyanis nem csak az átlagembernek, de még a legkomolyabb és legtapasztaltabb tudósoknak is csak kapaszkodóik vannak ezen csillagászati képződmények miben létével kapcsolatban. 

A fekete lyukak vannak, és kész. Nagyjából mindenkinek a fejében a névhez illő sötét, végtelen kút mélységét idéző félelem él a fejében. Mindeközben a dolog ennél sokkalta világosabb. Ugyanis 2019-ben végre elkészült az első tulajdonképpeni fénykép egy fekete lyukról, amely Messier 87 nevet kapta. A központi sötét területett egy sárgás-vöröses halmaz veszi körbe, amelyet a tudósok narancsos fánknak neveztek el a jellegzetes formája és színe miatt. 

A kutatók most szoftveresen sikerrel végeztek élesítést az eredeti, 2019-es pikturán. Így a részletek immár sokkal pontosabban kivehetőek, mint korábban a több szuperlencse által összerakott fotón. Feltűnő változás a pontosítás után, hogy a narancsos gyűrű sokkal keskenyebb, és maga a fekete lyuk jócskán központibb szerepet foglalt el a Messier 87 jelenségben. A teleszkópok által évekig tartó módon összeilesztett kép sikere ennek ellenére vitathatatlan, mert pontatlansága ellenére is történelmi jelentőségű volt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás