promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meteorit csapódott be egy családi házba – mindenki sokkolódott, amikor kiderült, honnan származik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ritka az olyan, hogy egy meteorit egy házba csapódik, de a tudósok még jobban ledöbbentek, amikor megvizsgálták.

New Jersey államban, Hopewell Townshipben járunk, ahol egy váratlan látogató érkezett a világűrből. Nem a földönkívüliekre kell gondolni, de a tárgy valóban messziről érkezett. A fémes kinézetű szikla egy családi házba csapódott be.

A meteorok ugyebár többnyire elégnek, amikor belépnek a Föld légkörébe. A meteorit gyakorlatilag a Föld felszínét elérő meteorid.

Elég ritka, hogy ezek az űrsziklák tehát földet is érjenek, az meg még inkább, hogy az egyik becsapódjon egy házba. A meteorit még a lakás mennyezetén is áthatolt. A space.com számolt be róla, hogy a meteoritot a The College of New Jersey (TCNJ) fizikai tanszékének elnöke, Nathan Magee vizsgálta meg tüzetesebben.

Ez a meteorit a kondritok osztályába tartozik. A meteorithullások idején az esetek 85 százalékában kondritos meteorit hullik. A legtöbb eddig talált kondritot az Antarktiszon fedezték fel, lakott területen tényleg elég ritkán csapódnak be. A különleges követ ide kattintva tudjátok megnézni.

A meteorit még meleg volt, amikor Suzy Kop felfedezte apja hálószobájában hétfőn dél körül. A szakemberek ezután megtisztították a lakást a káros radioaktív maradványoktól, majd átadták a kőzetet vizsgálatra.

A tudósok teljesen ledöbbentek, hogy a meteorit, ami eljutott hozzájuk körülbelül 4,56 milliárd éves, ami azt jelenti, hogy naprendszerünk kezdete óta létezik. Ez azt jelenti, hogy a keletkezéséből visszamaradt darabkákat is tartalmaz.

A vizsgálatok után kiderült, hogy a meteorit egy LL-6 osztályú kondrit, amely családjának többi tagjánál kevesebb vasat tartalmaz, és legalább 30-40 százalékkal sűrűbb, mint a Földön leggyakrabban előforduló kőzetek, például a pala vagy a gránit.

A világűrből érkezett kőzetet természetesen még bőven fogják analizálni a kutatók. Annyi biztos, hogy semmilyen földönkívüli lény nem utazott rajta, aki elpusztíthatná a bolygónkat, de még sok érdekes tényre fog fény derülni.

A lenti videóban azt is megnézhetitek, hogy a meteorit mekkora lyukat ütött a plafonon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás