promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Üresnek hitték a sírt, aztán olyasmit találtak benne, ami a kutatókat is megdöbbentette
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokaknak furcsa lehet a lelet, a választ az ősi mítoszokban kell keresni.

A régészet csodálatos tudományág. Segítségével felfedhetjük a múlt titkait, ezáltal gyakran a történelem meghatározó eseményei is egészen új megvilágításba kerülnek. Precíz módszerekkel dolgoznak, de néha érdemes lehet egyes régi kutatási területeket a modern technológia segítségével ismét megvizsgálni, mert komoly titkokat őrizhetnek. Így járt az a kutatócsoport is, amely egészen különleges felfedezést tett egy ősi, korábban már feltárt sír kapcsán.

Norvégia délnyugati részén található egy viking temetkezési domb, melyet már 1906-ban feltárt Haakon Shetelig és csapata. Csalódást keltő volt számukra munkájuk eredménye, hiszen a sírhely lényegében üres volt. Néhány nyílhegyen és faásón kívül semmi érdekeset nem találtak, ráadásul egy kőzetrétegbe ütköztek, így az ásatást befejezték, a hely pedig szépen lassan kezdett feledésbe merülni. A Live Science cikke alapján azonban a modern technológia újfent a segítségünkre sietett.

A Salhushaugen domb ismét az érdeklődés középpontjába került, amikor a régész Håkon Reiersen kollégáival egy korszerű talajradar felhasználásával megvizsgálta a korábban üresnek vélt sírhelyet. A visszaverődő jelek egy hatalmas, 20 méter hosszú hajó maradványaira utalnak. A tényleges feltárást még nem tudták elkezdeni, de nagyon optimisták, hiszen a környéken korábban már 2 másik, eltemetett viking korabeli hajóra is sikerült rábukkanni.

 A Karmøy sziget és környéke lehetett a viking kultúra szülőhelye. Stratégiai fontosságú terület volt, ahonnan könnyen irányítás alatt lehetett tartani a Norvégia partjai mentén történő hajóforgalmat és tengeri kereskedelmet. Az északi ország legendás első uralkodója, Széphajú Harald is itteni birtokán élt.

Az új felfedezés megerősítheti azokat a korábbi feltételezéseket is, hogy a vikingek a hajókat általában egymáshoz közel, csoportosan temették el. Ennek okai még nem ismertek, az viszont igen, hogy a hajók eltemetésének rítusa nagyon fontos szerepet töltött be a híres tengerjáró nép életében. Királyaik temetésekor például a hajókat csak pallón át lehetett megközelíteni, hogy ezzel is azt az érzést erősítsék, mintha még mindig a vízen lennének és uralkodójuk nem halt meg, csupán elhajózik ősi isteneikhez.

A terület már eddig is nagyon gazdag régészeti lelőhelynek számított, hiszen sikerült már rábukkanni egy 15 méteres, illetve egy 20 méternél is hosszabb hajóra, valamint több másik fontos leletre. A mostani sírhely esetében is elképzelhetőnek tartják, hogy a feltételezett, 1200 éve a föld alatt pihenő hajó maradványa mellett egyéb fontos kincseket is rejthet.

Az alábbi videó segítségével többet is megtudhatunk a legendás viking hajók titkairól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás