promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még mindig létezhet az elveszettnek hitt emberfaj? A szakértő megdöbbentő kijelentést tett
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudományos földrengést okozna, ha kiderülne, nem mi vagyunk az egyetlen még létező emberfaj.

Az emberiség nem véletlenül vált a Föld uralkodó fajává. Intelligenciája és találékonysága révén kiemelkedett bolygónk valamennyi élőlénye közül, beleértve a mára elveszett ősi emberfajokat is. Sokáig abban a tudatban élhettünk, hogy mára egyedül maradtunk és a korábban létező további emberfajok mind eltűntek, azonban egy tudós vélekedése mindent felülírhat, amit korábban tanultunk.

A homo sapiens sikertörténete mellett mindannyian jól ismerjük az erőteljes felépítésű Neander-völgyieket, a szibériai Altáj-hegység egyik barlangjában megtalált gyenyiszovai embert, illetve az Indonéziában felfedezett Homo floresiensist, azaz a Hobbitokat.

Ez utóbbiak felfedezése viszonylag későn történt, hiszen csak 2003-ban az indonéziai Flores szigetén végzett feltárások közben akadtak nyomukra a régészek. A korábban ismeretlen emberfaj apró termete miatt (csupán 106 centiméter magasak lehettek) kapta becenevét, utalva J.R.R. Tolkein A Gyűrűk Ura című klasszikus művének egyik népszerű lényeire.

A kutatók először úgy gondolták, csak hozzávetőleg 12 ezer évvel ezelőtt haltak ki, ezt a későbbi vizsgálatok eredményeinek tükrében módosították. A jelenlegi tudományos álláspont szerint 50 ezer évvel ezelőtt tűntek el bolygónkról, azonban az IFLScience cikke alapján Gregory Forth, az Albertai Egyetem antropológusa egészen más állásponton van. Szerinte elképzelhető, hogy az apró termetű floresi ember még napjainkban is él.

Véleményét a floresi lió nép megfigyeléseire alapozza. Ez az őslakos törzs már hosszú ideje tudomással bír egy furcsa, általuk ember-majom keverékként leírt erdei népről, amely rejtőzködő életet folytat, de néha sikerül a nyomukra bukkanniuk. Leírásuk szerint az emberhez hasonlóan kétlábon járnak, de arról például nem tudnak, hogyan kommunikálnak egymással.

A többi szakember nem osztja a lelkesedését. Szerintük kicsi az esélye annak, hogy egy életképes méretű, de a világ számára ismeretlen populációja fennmaradhatott a floresi embernek. Szerintük vagy téves megfigyelésről van szó, vagy pedig ezek az esetek hasonlítanak a nyugati világ legendáihoz, például a jetihez. Ezzel együtt teljes mértékben nem zárják ki a lehetőséget és úgy fogalmaztak, hogy egy ilyen felfedezés teljes mértékben átírná az eddigi tudásunkat a világról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás