promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitálalt az egyiptológus: szörnyű titkot rejtenek a múmiák, beigazolódott, amitől a legjobban féltünk?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan csak legendának hitték a dolgot, de az egyiptológus szerint valódi, vele is megtörtént.

Biztosan sokan hallottak már a fáraó átkáról, ami állítólag az 1920-as években szabadult el, miután felfedezték és feltárták Tutanhamon sírját. A legenda szerint figyelmeztetés volt a bejáratnál, hogy a betolakodók ne merjék megzavarni a fáraó örök álmát, de ennek ellenére is feltörték a pecséteket, ennek pedig az lett a következménye, hogy kiszabadult az átok, majd sorra szedte az áldozatait a következő időszakban, rengeteg emberre lecsapott, aki ott volt a feltárásnál – de ez nem teljesen fedi az igazságot.

Valóban sokan meghaltak, de több év alatt, ráadásul nem éppen rejtélyes körülmények között. Állítólag csupán az újságok kitalációja volt az egész fáraó átka dolog, hogy szenzációt kovácsoljanak a felfedezésből, illetve megbosszulják azt, hogy alig kaptak információkat a régészektől – de most megszólalt egy egyiptológus, aki a saját tapasztalatai alapján máshogy gondolja a dolgot.

Ramy Romany még 2019-ben egy nagyjából 600 éve lezárt sír feltárásánál járt, és már akkor is érezte, hogy valami nincs rendben, hiszen ugyan nagyon izgatott volt, mégis alig tudott levegőt venni a por és a rettenetes szagok miatt – másnapra rosszul lett, magas láza volt, vért köhögött és hallucinált, az orvosok sem tudták megmondani, hogy pontosan mi lehet a baja.

Az egyiptológus antibiotikumot kapott az orvosoktól, és végül a családja legnagyobb megkönnyebbülésére sikerült meggyógyulnia. Úgy gondolja, hogy tudományos szempontból valódi a fáraó/múmiák átka, de egyáltalán nem misztikus dolgokra kell gondolni, hanem inkább arra, hogy olyan fertőző részecskék vannak egy ilyen sírnál a levegőben, amik még most is képesek beteggé tenni az embert – és nem ő az egyetlen, aki így gondolja, hiszen rengeteg tudós is pontosan erre a következtetésre jutott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás