promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos ősi titkot rejtett egy 4900 éves sír, teljesen ledöbbentek a régészek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem minden sírhelyet érdemes megbolygatni, komoly veszélyt jelenthet egy ilyen feltárás.

Már A múmia-szerű kalandfilmekből is kiderült párszor, hogy elég kockázatos lehet egy ősi sír megzavarása. A híres fáraó átka is erre figyelmezteti a régészeket, bár ott állítólag az évtizedek alatt azért rendesen kiszínezték az igazságot, de ettől függetlenül valóban történt pár elgondolkodtató és aggasztó esemény. IV. Kázmér lengyel király nyughelye is halálos meglepetést tartogatott a feltáróknak, de erről csak kevesen tudnak:

Persze nem durva átkokra, gyilkos szörnyetegekre és hasonlóan misztikus dolgokra kell gondolni az ősi sírok által nyújtott veszélyek alatt, hanem inkább biológiai „támadásról” van szó, hiszen akár több ezer évig is túlélheti pár bezárt betegség, és újra komoly gondot okozhatnak az emberiségnek. 2018-ban is vizsgáltak egy olyan nyughelyet, ami elég sokkoló titkot rejtett, rendesen le is döbbentek tőle a régészek.

A Svédországban található Fralsegardenben fedeztek fel egy nagyjából 4900 éves sírt, ami nemcsak emberi maradványokat rejtett, hanem valami jóval szörnyűbbet is: a Yersinia pestis baktériumnak, vagyis a pestis kórokozójának nyomait.

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy rengeteg ember életét követelte annak idején a pestis, elképesztően súlyos járványt okozott, és örülhetünk annak, hogy már jó ideje nem kellett találkoznunk vele, hiszen elvileg még a koronavírusnál is keményebb volt – nem hiába rettegnek még most is a neve hallatán, szóval senkinek sem hiányozna, ha újból nagy erőkkel felbukkanna.

A tudósok számára persze nemcsak félelmetes volt ez a felfedezés, hanem tanulságos is, ugyanis könnyen lehet, hogy a világ első járványának bizonyítéka a Svédországban talált leletegyüttes – ami miatt elvileg már nem kell aggódnunk.

Egy magyar temetőben is elég érdekes dolgot fedeztek fel, erről itt lehet olvasni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás