promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató felfedezés egy magyar temetőben, a világ összes szakértőjét ledöbbentette a rejtélyes lelet
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokak szerint átok ül azon a leleten, amit az elhagyott magyar temetőben találtak.

A Bács-Kiskun vármegyében található Nyárlőrinc egy kevesebb, mint 3 ezer fős, kicsi magyar község, de a nevét mégis ismeri a világ szinte összes tudományos oldala, szaklapja, hiszen még 2005-ben olyan felfedezést tettek itt, amire rögtön felfigyeltek a szakemberek, régészek, ugyanis ahhoz foghatót még nem igazán láttak – a rejtély mellé viszont egy kis félelem is társult, de ez nem meglepő.

Állítólag 18 évvel ezelőtt egy agyagedényt találtak a régi, elhagyott temetőben, és szinte mindenki ledöbbent, mikor meglátta a tartalmát, hiszen:

egy mumifikálódott, zöld csecsemőkéz volt benne, ami egy rézérmét szorongatott.

Volt, aki egyből azt mondta, hogy átok ül a leleten, és ha kiveszik a kézből a rézérmét, akkor elszabadul. Ez persze tudományos szempontból nem olyasmi, amit számításba szoktak venni, ettől függetlenül valóban rendkívül izgalmas volt a felfedezés, mivel ilyen zölddé mumifikálódott testrészt nem igazán szoktak találni ilyen helyeken – ahol amúgy az összes többi maradvány teljesen szokványosan bomlott le, csak ez nem.

Több szakembert is bevontak a vizsgálatokba, hogy kiderüljön, mitől lett zöld, illetve miért mumifikálódott ilyen különleges módon a nagyjából 150 éves rézérmét szorongató kéz. Végül kiderült, mi áll a titokzatos rejtély mögött: pont a rézérme, ugyanis az elvileg antibakteriális hatást fejtett ki, így távol tartotta a szövetektől az azokat lebontó baktériumokat – ezt bizonyítja az is, hogy a holttest többi része átlagos módon bomlott le.

Így néz ki a Nyárlőrincen talált, zöld, mumifikálódott kéz, aminek a felfedezése az egész világot felvillanyozta:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás