promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató felfedezés egy magyar templomban, több száz éves, rejtélyes leleteket találtak
Borítókép:  youtube.com/Szent István Televízió (sxreenshot)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Koponyákat és egy titokzatos feliratot is felfedeztek Bélapátfalván.

Jelenleg is zajlik a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Templomának felújítása, illetve az azzal kapcsolatos feltárások. Hatalmas történelmi jelentősége van ennek a nagyjából 800 éves épületnek, ami mostanában kiemelt figyelmet kap, és ez nem véletlen: nemrég hihetetlen dolgokat fedeztek fel, amik egyszerre rejtélyesek és hátborzongatók – a régészek pedig próbálnak válaszokat találni az égető kérdésekre.

Még márciusban derült ki, hogy találtak a templomban egy XVIII. századi gödröt, amiben volt kettő titokzatos koponya. Valószínűleg egy megbolygatott sírból származnak, viszont vannak rajtuk olyan vágásnak tűnő sérülések, amik minden bizonnyal a halál beálltával, vagy közvetlenül előtte keletkezhettek – egyelőre nem lehet tudni, hogy mikori maradványokról van szó, még nem érkezett meg az antropológus szakvéleménye.

Most ismét egy furcsa dolgot találtak a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Templománál, ugyanis egy rejtelmes feliratra leltek a déli keresztház falán, ami valamikor az 1600-as években íródhatott abból kiindulva, hogy 16-tal kezdődik, de a másik két szám már sajnos elmosódott – ráadásul egy név is volt mellette: Johannes Holló, vagyis Holló János, akiről sikerült is kideríteni pár dolgot.

Ez a felirat egy hatalmas felfedezés, hiszen az átlagosnál jóval több információt hordoz magában, így a régészek szerint az imént említett Holló János az 1696-os Borsod vármegyei dikajegyzék alapján egy helyi lakos volt, aki a faluban lakott, és 4 mérő föld volt a tulajdonában – az viszont még kérdéses, hogy miért pont az 1600-as években készítette a feliratot, mikor csak 1732-ben kezdődtek meg az akkori helyreállítások.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás