promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végleg búcsút inthetnek az űrutazásnak a férfiak? A NASA még nem döntött
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fontos döntés előtt áll a NASA, ami nem csak a két nem sorsát, de az űrkutatás jövőjét is befolyásolhatja.

Az űrkutatás eddigi története viszonylag rövid időszakot ölel fel, azonban romantikája ezzel együtt is sokakat megérintett már. Számtalan gyerek álmodozott arról, hogy felnőve űrhajós válik belőle, aki veszélyes küldetésekre indulva új, ismeretlen világokat fedez fel. Részben a korábbi sztereotípiák miatt is, de ez főként a fiúkra volt igaz, a lányok esetében sokkal ritkábban hallhattunk ilyen célokról. Egy új kutatás azonba hamarosan mindent megváltoztathat.

1961 óta már több mint 400 űrhajós járt az űrben, közülük 72 volt nő. Jól látszik, hogy a nemek arányában elég komoly különbség mutatkozik. Sokáig ezt a területet is egyértelműen férfias munkaként tartották számon, ahol jutott ugyan szerep a nem kevésbé bátor és áldozatkész nőknek is, de jóval kisebb esélyük volt arra, hogy bolygónk felszínét maguk mögött tudva az űr meghódítására indulhassanak. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy pusztán tudományos alapon, az űrhajózás szempontjából van-e számottevő különbség a két nem között. A válasz az, hogy van, méghozzá nem is kicsi.

Már az 1950-es években felmerült több tudósban a gondolat, hogy a hölgyek esetleg alkalmasabbak lehetnek az űrhajózásra férfi társaiknál. Az 1960 és 1962 közötti Lovelace Woman in Space program megállapította, hogy a nők testfelépítésükből és biológiájukból következően számos előnnyel bírnak. Mivel kisebbek és könnyebbek, kevesebb tápanyagra és oxigénre van szükségük, reproduktív rendszerük is sokkal védettebb, mint a férfiak esetében, ráadásul esetükben sokkal alacsonyabb a szívroham esélye.

Sajnos az a korszak nem a nemek közötti egyenlőségről szólt, így a tanulmány hosszú időre feledésbe merült, most azonban ismét fellángoltak a viták a kérdésről. Tudományos alapon igyekeztek felülvizsgálni az évtizedekkel korábban tett megállapításokat és arra jutottak, hogy nem tévedtek a lényegi pontokat illetően.

Több fontos pontot is részletesen kielemeztek, így például az oxigénfogyasztást és energiafelhasználást, a szén-dioxid és hőtermelést, valamint a két nem vízigényét is egy hosszabb űrutazás során. Az eredmények magukért beszélnek. A férfiaknak nagyobb testméretük folytán 30 százalékkal több energiára, 60 százalékkal több oxigénre és 17 százalékkal több folyadékra van szükségük, miközben szén-dioxid kibocsájtásuk 60 százalékkal haladja meg a nőkét.

A jövőbeni Mars utazások során kiemelt fontosságú, hogy minél nagyobb hatékonysággal tudják megszervezni a közel 7 hónapig tartó kalandot. Egy csak nőkből álló legénység esetében kisebb lakómodul és kevesebb ellátmány is elegendő lenne, a felszabaduló helyet pedig egyéb fontos műszerek foglalhatnék el. A NASA döntéshozói valószínűleg nem szeretnének most átesni a ló túloldalára, de az valóban megfontolandó, hogy egy igazságos és egészséges egyensúlyt teremtsenek meg a női és férfi asztronauták arányában, ezáltal a küldetés sikeréhez is hozzájárulva. A Nemzetközi Űrállomás, az ISS már több nőt is látott, a nagy kérdés, hogy a Mars homokját rendületlenül járó Perseverance vajon kiket üdvözölhet majd?

Az alábbi videóban Németország első lehetséges női asztronautájának inspiráló történetét mutatják be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás