promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idegenekre bukkanhatunk egy fantasztikus eszköz révén, közel lehet az áttörés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Régóta foglalkoztat minket a kérdés, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben. Talán közelebb vagyunk a válaszhoz, mint gondolnánk.

A világűr megszámlálhatatlanul sok titkot rejt, amelyek közül mind többet igyekszünk megfejteni, azonban még csupán az út elején járunk. Az egyik legősibb és legtöbb embert foglalkoztató kérdés azonban az, hogy vajon egyedül vagyunk-e az űr végtelenjében, vagy akadnak más intelligens fajok és civilizációk is. Nagyon nehéz megválaszolni ezt a kérdést, a közvetlen kapcsolatfelvétel mellett az egyetlen ma ismert módja az, ha a feltételezett intelligens lények által kibocsájtott jeleket keressük.

Több olyan program fut ebben a pillanatban is, ami az élet kialakulását, vagy esetleges jelenlétét kutatja más planétákon, például a NASA Perseverance nevű marsjárója, vagy az Európai Űrügynökség, az ESA által a Jupiter jeges holdjaihoz küldött Juice űrszonda. Ezek révén azonban legjobb esetben is csupán primitív, egysejtű élet múlt, vagy jelenlegi nyomait remélhetjük felfedezni.

A fejlett, intelligens fajokat, ha léteznek is, jóval távolabb kell keresni, a nyomaikra pedig technológiai jelek révén próbálunk rábukkanni. A SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) keretében már a 60-as évek óta próbálnak válaszra lelni a sokakat foglalkoztató kérdésben, de egyelőre sikertelenül. A program részeként több módszerrel is keresik az árulkodó jeleket, figyelik a természetestől eltérőnek tűnő rádiójeleket, illetve keressük a fejlett lények környezetátalakító tevékenységének nyomait.

A közelmúltban csatlakozott a kereséshez a világ egyik legerősebb rádióteleszkóp tömbje, a Karl G. Jansky Very Large Array is. Az új-mexikói Socorrótól mintegy 50 mérföldre található csillagászati ​​obszervatórium 27 antennából áll, melyek mindegyike 25 méter átmérőjű. A cél az égbolt 80 százalékának rádiós felderítése, a kapott eredményeket pedig a SETI Intézet által kifejlesztett Cosmic névre hallgató vevő egységbe táplálják be.

Az Interesting Engineering által ismertetett új kísérlet keretében közel 10 millió csillagrendszert fognak vizsgálni és a kutatás várhatóan ezerszer átfogóbb lesz minden korábbinál. A tudósok nagyon optimisták, hiszen vélekedésük szerint az érzékenyebb műszerek, a nagyobb rendelkezésre álló adattömeg és az elemzéshez használt komoly számítási kapacitás révén végre lehetővé válhat egy idegen civilizációra utaló jel észlelése.

A siker még természetesen nem borítékolható, éppen ezért gondolják azt egyes kutatók, hogy az aktív üzenetküldés kifizetődőbb lehet. Ebben az esetben nem várjuk meg, hogy elérjen hozzánk az idegenek jele, hanem mi magunk próbáljuk felvenni velük a kapcsolatot. Akár célzott jel, vagy egy űrszondán elhelyezett üzenet formájában.  Volt már erre példa, azonban sokan felhívták arra a figyelmet, hogy ez könnyen az emberiség végzetét okozhatja, ha ellenséges szándékú idegenek bukkannak rá. A zseniális elméleti fizikus Stephen Hawking is ezen a véleményen volt. Bárhogy legyen is, ha valaha kiderül, hogy nem vagyunk egyedül, az alapjaiban változtatná meg a világról alkotott elképzeléseinket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás