promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idegborzoló hangokat rögzített a NASA, ez az egész Föld sorsát befolyásolhatja
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA különös kutatása mindannyiunk életére komoly hatással lehet.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, azaz a NASA az utóbbi időkben igazán nem vádolható azzal, hogy ne végezné kellő elszántsággal munkáját, szinte futószalagon szállítják az egyre újabb felfedezéseket, illetve jelentik be a grandiózus jövőbeni terveket és nem úgy tűnik, hogy lassítanának a tempón.

A közvélemény a legtöbb esetben három, jelenleg is aktív kutatási terület híreiről szokott értesülni a hírekből, mint az űr végtelenül távoli objektumait vizsgáló James Webb űrtávcső, a következő emberes holdra szállás az Artemis misszió keretében, és persze a vörös bolygó vizsgálata a Perseverance marsjáró segítségével. Ezek mellett kicsit úgy tűnhet, hogy a háttérbe szorulnak a további programok, azonban ez távolról sem igaz.

A jelenleg is futó HARP program célja, hogy adatokat gyűjtsön a Föld magnetoszférájáról, majd ezeket hallható hangokká alakítva elősegítse bolygónk plazmapajzsának jobb megértését és a hozzá kapcsolódó eltérések azonosítását. A magnetoszféra az égitesteteket körülvevő övezet, melyben az égitest mágneses tere befolyásolja a töltött részecskéket, kutatása pedig már az 1600-as években megkezdődött. Mivel számos külső hatás, például a napszél, hatására a bolygó felszínétől távolodva torzul, nagyon fontos, hogy jobban megérthessük a működését.

Az Interesting Engineering hasábjain is bemutatott küldetés egészen 2007-ig nyúlik vissza az időben, amikor a THEMIS program keretében a NASA 5 műholdat indított útjukra, melyek a magnetoszférán áthaladva rögzítik az ultraalacsony frekvenciájú hullámokat. Az általuk gyűjtött adatokat alakították most át hallható hangokká, hogy segítségükkel a tudósok elemezhessék a plazmapajzs működését és felismerjék az esetleges eltéréseket. A kutatás máris szolgált érdekességekkel, hiszen a korábban várttól eltérő hangmintákat kaptak eredményül, melyeket fordított hárfának neveztek el.

A magnetoszféra lényegében egy a bolygónkat védelmező mágneses buborék, amely megóv bennünket a káros napsugárzástól és a napviharoktól. Jobb megismerése révén egyfajta űr időjárásjelentés adható ki a jövőben, amely figyelmezteti az érzékeny elektronikai infrastruktúrák működtetőit a rájuk leselkedő veszélyekre.

A kísérteties, magas hangú sípolás, zúgás és süvítés annak hatására keletkezik, ahogy a napból érkező plazmahullámok kölcsönhatásba lépnek a Föld mágneses mezőjével. A hárfa húrjainak rezgésére emlékeztető hangok furcsák és kissé talán ijesztőek is, de nagyon sokat tanulhatunk általuk világunk működéséről.

Az alábbi YouTube videó segítségével mi magunk is meghallgathatjuk a bizarr hangokat, míg a második a magnetoszféra működését mutatja be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás