promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő kísérlet: másvilági kaput tárnának ki kutatók, félő mi vár ránk a túloldalon
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberiség régi álma válna valóra, ha idegen világokba léphetnénk, csak nehogy olyan erőket szabadítsunk el, amiket magunk sem értünk.

Az emberi kíváncsiságnak semmi sem szabhat határt. Mindig is szerettük volna jobban megismerni a minket körülvevő világot és eljutni olyan helyekre, ahol korábban még senki sem járt előttünk. Az ismeretlen felfedezésének vágya hajtotta a nagy utazókat, segítette a technológiai fejlődést és vitte előre az emberiséget. A tudásvágy sokszor olyan tettekre is sarkalt bennünket, amelyekhez nem csak kíváncsiságra, de jó adag bátorságra is szükség volt. Az ismeretlen ugyanis nem csak lenyűgöző tudást, de komoly veszélyeket is rejthet magában.

A 20. század második felét kissé nagyzolóan szokás űrkorszaknak is nevezni. A nagyhatalmak közötti versengés hatására ugyanis ekkor léptünk ki a bolygónkat körülölelő űr hideg sötétjébe, hogy azt feltérképezve megnyissuk az utat az űrutazás csodás világa előtt. Sajnos a fizika – és alacsony technikai fejlettségünk – komoly határokat szab, így a lassú űrjárművek révén egyelőre még saját naprendszerünk felfedezése sem egyszerű feladat. Elméleti megoldás akad a problémára, úgy hívják, hogy féreglyuk.

Ezeknek az emberi ésszel szinte felfoghatatlan képződményeknek a létezését már Einstein is feltételezte, azonban még soha nem sikerült a valóságban is bizonyítani létezésüket, főleg nem saját magunk által megnyitni egyet. Pedig mai tudásunk alapján ezek jelentenék az űrutazás Szent Grálját. A téridő szövetét átütő, egyfajta átjáróként működő objektumok segítségével valóra válhatna a fénynél is sebesebb utazás, így pedig elérhetővé válhatnának számunkra a világegyetem eddig megközelíthetetlenül távoli pontjai is.

Talán közel járunk már a nagy áttöréshez. Hatim Salih, a Bristoli Egyetem Kvantumtechnológiai központját vezető fizikus fantasztikus eredményekről számolt be. Elmondása szerint nagyon közel járnak hozzá, hogy a világon elsőként valódi, működő kvantum féreglyukat hozzanak létre laboratóriumi körülmények között. Terveik szerint erre négy éven belül sor kerülhet és ha sikerrel járnak, az valóságos technológiai forradalmat idézhet elő.

Azért a Vice cikke alapján fontos leszögezni, hogy ez még nem az a fajta féreglyuk lenne, amin keresztül űrhajók utazhat a világegyetem végtelenjébe – vagy azon is túl, hanem egy kísérleti eszköz, amely segíthet jobban megérteni ezeknek a rejtélyes objektumoknak a működését.

Segítségével megpróbálhatnak például egy fejlett, kvantumszámítógépen alapuló mesterséges intelligenciát átküldeni egy ilyen féreglyukon, az pedig az „utazást” követően részletesen beszámolhatna a tapasztalatairól, amiket különben műszeres úton nem tudnánk lemérni.

A jövőben egy nap talán eljutunk arra a fejlettségi szintre, hogy megértsük ezeknek a jelenségeknek a működését és azokat felhasználva elindulhassunk az űr meghódításának útján, de azért ne feledjük, ha egy ismeretlenbe nyíló kaput kitárunk, sosem lehetünk biztosak benne, mi vár ránk a túloldalán. Nehogy véletlenül Pandóra szelencéjét nyissuk ki, olyan erőket szabadítva a világra, melyeket nemhogy uralni, de megérteni sem tudunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás