promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átírhatja az emberiség történelmét az, amit Brazília partjainál találtak a tenger mélyén?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rejtélyes leleteket találtak közel Rio de Janeiróhoz, a tenger mélyén.

Valószínűleg, hogy a globális világ érájának kezdetéről beszélhetünk abban a földrajzi pillanatban, amikor Kolumbusz Kristóf szárazföldre tette a lábát Dél-Amerikában, bár ő még nem volt tudatában annak, hogy új kontinenst fedezett fel, megtette azt, amire a 15. században alig voltak jelentkezők. Elindult nyugat felé, hogy Indiába érhessen, ezzel pedig végérvényesen bebizonyíthassa, hogy a bolygó körbehajózható. Kolumbusz így nem véletlen nevezte el az addig ismeretlen kontinens őslakóit indiánoknak.

Ám tényleg igaz, hogy Kolumbusz volt az első európai felfedező, aki a kontinensre lépett a történelem során? Meglehet, hogy nem, bár erről a tudósok és szakértők között vita dúl, illetve az is érdekes, hogy a kontinenst végül Amerigo Vespucciról nevezték el, aki pedig meglehet, hogy a magyar herceg, Imre herceg kultusza után kapta a nevét, így pedig meglehetősen közvetve, de részben magyar elnevezése van Amerikának.

Ám arról is szó esik sokszor, hogy valójában a vikingek voltak azok, akik először az amerikai kontinenset felfedezték európai szemszögből. Erre pedig a 11. században kerülhetett sor, és nem is olyan régen erre bizonyítékokat is hoztak a kutatók, hiszen Észak-Amerikában található leletek kormeghatározásából kiderült, hogy a 11. században jelen voltak a területen a vikingek, ám az is bizonyos, hogy nem maradhattak itt sokáig, illetve, hogy őslakosokkal sem találkoztak.

De már előttük is járhatott valaki a kontinensen Európából?

Meglehet, bár perdöntő bizonyíték erre kevés van. Viszont pár évtizeddel ezelőtt Rio de Janeiróhoz nem messze, egy öböl mélyén óriási felfedezést tehettek. A vízben ugyanis a leírások szerint a rómaiakhoz tartozó tárgyi leletek kerültek elő, olyan korsók és amforák, amelyekben olívaolajat és egyéb termékeket szállítottak egykor. A felfedezést amúgy egy kincsvadász tette, aki később összetűzésbe került a hatóságokkal is Brazíliában.

Robert Marx amúgy azt állította, hogy a felfedezése, amellyel azonnal az újságok címlapjára került, bizonyítja, hogy a rómaiak voltak az elsők, akik már a 3. században is jártak Amerikában. A The New York Times később jobban is utánajárt az esetnek, és megtudták, hogy már Marx előtt jó pár évvel is találtak hasonló amfórákat a víz alatt, legalábbis búvárok ezt állították. Később azonban egy üzletember azt állította, hogy a hatvanas években ő merítette víz alá ezeket az amfórákat, hogy barnásabb megjelenést kapjanak a víz alatt, és mindet még Portugáliában gyártották korábban. A vizsgálatok később leálltak, így az igazság, egy átütő erejű cáfolat, végül sosem derült ki, meglehet tehát, hogy egy túlzó szenzációhajhász állításról van szó, viszont a hír még manapság is nagyon sokszor felüti a fejét a sajtóban.

(via Grunge)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás