promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5000 éves, díszesen faragott kőgolyók ejtik ámulatba a világot, senki sem sejti, mi célból készülhettek
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A furcsa külsejű, precízen megmunkált ősi kőgolyók titkát 200 év alatt sem sikerült megfejteni.

Az ősi korokból fennmaradt tárgyak mindig is különös izgalommal töltötték el az embereket. Van valami egészen varázslatos abban, ahogy segítségükkel kicsit jobban beleláthatunk a letűnt korok embereinek életébe és megismerhetjük civilizációjukat, szokásaikat. A régészet nagyon komoly eredményeket ért el az elmúlt évszázad során, azonban így is szép számmal akadnak még nyitott kérdések. Közéjük tartoznak az Európa szerte fellelhető rejtélyes, faragott kőgolyók is.

Közel 200 év telt már el azóta, hogy először sikerült rátalálni ezekre a furcsa, neolitikus korszakból származó, 5000 éves tárgyakra. Anglia mellett Skóciában, Írországban, sőt még Norvégia területén is felbukkantak a míves faragásokkal díszitett, ismeretlen rendeltetésű kőgolyók. Eltérő anyagból dolgoztak az ősi mesterek, hiszen akadnak közöttük gránitból, illetve homokkőből készült darabok is, de ettől eltekintve mindegyik komoly hasonlóságot mutat egymással. Némelyiken kifejezetten látványos kör, illetve örvénymintázatok láthatóak, de találhatunk közöttük egyszerű, sima felületűeket is. A kövek kifaragása vélhetően évekig tartott, sőt, a bonyolultabb mintázatú golyók esetében akár több emberöltőnyi időről is beszélhetünk. A legismertebb mind közül a skóciai Towie-ban talált, fél kiló súlyú és 73 milliméter átmérőjű Towie-golyó, melyet egy James Kesson nevű farmer ajándékozott a múzeumnak.

Az IFLScience cikke szerint használatuk és céljuk titkára mind a mai napig nem sikerült rájönni. Több feltételezés is akad azonban velük kapcsolatban. Az egyik szerint egyfajta ősi csillagászati óraként valamiféle napóra, vagy holdnaptár részei lehettek. Mivel kifejezetten értékesnek számítottak a kutatók szerint, az sem zárható ki, hogy vallási szertartásokhoz használták őket. Olyan ötletek is felmerültek, hogy egy ismeretlen labdajátékhoz készültek, vagy egyszerűen a gazdagság és hatalom státuszszimbólumai voltak.

Írásos feljegyzések hiányában ezek mind csak találgatások és talán soha nem fog sikerülni megfejteni a talányt, de lenyűgözően részletgazdag kialakításuk miatt az biztosra vehető, hogy az ősi korok emberei számára nagyon komoly jelentőséggel bírtak ezek a Stonehenge-nél is korábbi alkotások.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás