promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A legszörnyűbb rejtély derült ki az ázsiai szigetvilág rettegett fenevadjáról
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon is megtekinthető a mérgező harapásával gyilkolni tudó sárkánygyík.

Tulajdonképpen őshüllők a varánuszok különböző altípusai, bár a tudósok szerint csak jóval a dinoszauruszok után jelentek meg a mai komodói sárkány elődei. Körülbelül 40 millió évvel ezelőtt indult az evolúciójuk. Már a továbbiakban is rögös útja volt mind a fajnak, mind az alfajnak. A gyíkok ezen óriási példányának pedig nem volt könnyű a dolga, lévén a kontinensek vándorlása és a klímaváltozás is rendesen megdolgozta a sorsát. A mai, elfogadott nézet szerint mégsem az indonéziai szigetvilág számít a rettegett varánusz „bölcsőjének”, hanem óriási meglepetésre Ausztrália. Ugyanis a lemezek vándorlásának, illetve egykorvolt közeledésének és távolodásának eredményeként vándoroltak a majdani szigetekre az akkor még hatalmasabb varánuszok.

Ausztráliában azonban a Megalania névre keresztelt ős nem bírta a versenyt az „őshazában” a többi ragadozó élőlénnyel szemben. A mai, komodói változatnál is jóval nagyobb képviselő végül 1 millió évvel ezelőtt örökre eltűnt a palettáról. Ám az utód élvezte, hogy az aprócska szigeteken nincs komoly vetélytársa az élelemszerzés területén, illetve rá nem vadászik senki. A bennszülött és hagyománytisztelő törzsek a köznyelvben máig szárazföldi krokodilként hivatkoznak a varánuszra. Amiknek nem csak a származásával kapcsolatban dőltek meg tévhitek. Bár a konkrét fajt is csak alig több, mint 100 évvel ezelőtt fedezték fel az európai kalandorok, mégis széleskörű a legendáriuma alakult ki agresszív természetének, és mérgező harapásának.

Ugyanis egészen az elmúlt évtized elejéig tartotta magát az a tévhit, hogy a varánusz állati vértől és maradványoktól szennyezett mocskos állkapcsa hordozza a halálos fertőzést jelentő kórt. Az volt a feltevés, hogy az óriásgyíknak elég egyetlen jó harapás, és a baktériumoktól hemzsegő nyála lényegében halálra ítéli az áldozatát. Ami nem ritkán ember volt, főleg, ha az adott személy nem tudott hirtelen elmenekülni az útjából. Azonban a legfrissebb kutatások a témában kimondták, hogy

valójában a komodói sárkánynak hasonló méregmirigyei vannak, mint a mérges kígyóknak, és így képes harapása során mérget injektálni a prédája testébe.

Bár általában megelégszik a testesebb állatook elhullod dögjeivel is. 

A varánusz természetvédelmi státusza szerint veszélyeztetett állatfajnak számít. Az állatkertek és vadasparkok közötti adás-vétele csak az Indonéz kormány beleegyezésével lehetséges. A budapesti állatkertben, illetve Nyíregyházán láthatunk Magyarországon „sárkányt”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás