promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komodói varánuszok érkeztek a Nyíregyházi Állatkertbe
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Florián és Durian névre keresztelt ötéves hímek már beköltöztek az állatpark Zöld Piramisába. A két hüllő a 2010-ben Indonéziából, tudományos célból kapott varánusz tenyészpár pótlására érkezett az állatparkba. Az akkor tizenhat éves hím Bagolhoz és nyolcéves párjához, Indrihez a szaporulat szempontjából sok reményt fűztek a szakemberek és gondozók: bár az első év sikerrel kecsegtetett, később kiderült, hogy Indri tojásai terméketlenek voltak. A következő évtől kezdve egyre kevesebb és egyre deformáltabb tojás került a fészekbe, ami azt mutatta, hogy az állat fokozatosan öregszik.

Bagolnak egy évvel ezelőtt ízületi problémái jelentkeztek, amelyet sikerült kezelni, de közben Indri is egyre nehezebben mozgott. Tavaly év végén - néhány hónap különbséggel - mindkét állat elpusztult.

A két fiatal állatot saját tenyészetéből ajánlotta fel a Nyíregyházi Állatpark számára a prágai állatkert. A "kamasz" varánuszok most körülbelül 150-160 centiméter hosszúak, Florián 27, míg Durian 21 kilogramm súlyú. Mire elérik kifejlett korukat, ők is három méter hosszú és száz kilogrammos sárkányokká válnak.

varanusz2
A komodói varánusz a ma ismert legnagyobb termetű gyíkféle. A természetes élőhelyén, az Indonéz-szigetvilágban csúcsragadozónak számító, komodói sárkányként is emlegetett faj egyik különlegessége veszélyes harapása, mivel az állat szájüregében olyan kórokozó baktériumok élnek, amelyek a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak.

Az óriásgyík további különleges tulajdonsága, hogy képes a szűznemzésre, vagyis a nőstények alkalmanként hímek nélkül is képesek utódoknak életet adni. Több európai állatkertben születtek már ilyen módon varánuszok.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás