promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitálalt a NASA egykori igazgatója: valójában ezért nem mentünk eddig vissza a Holdra
Borítókép:  Illusztráció / Profmedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A válasz egyszerre meglepő és elszomorító.

Mindig is érdekelte az emberiséget a világűr, hiszen a fekete, rideg messzeség titkai folyton izgalmasak, de az a hatalmas baj velük, hogy minél többről rántják le a szakemberek a leplet, utána egyre csak több kérdésük lesz, vagyis valószínűleg sosem fogjuk teljesen megérteni a működését, miértjeit. A Hold mondhatni kiemelt figyelmet kap a NASA-tól, hiszen az van hozzánk legközelebb, minden egyes nap látjuk, ráadásul már sikerült meghódítanunk – 1969. július 21-én Neil Armstrong volt az első ember az égitesten.

Nem mindenki tudja, de nem csupán egyszer volt ember a Holdon, ugyanis Neil Armstrong és a csapatának történelmi sikere után az Apollo-program keretein belül még ötször (vagyis összesen hatszor) landoltunk az objektumon, legutoljára 1972. december 11-én. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy 51 éve nem mentünk vissza? Nos, a válasz egyszerre meglepő és sajnos mélységesen elszomorító.

A NASA volt igazgatója, Jim Bridenstine elárulta, hogy azért nem tértünk vissza a Holdra 1972 óta, mert az politikailag nem tett volna jót, mivel egy ilyen küldetés nagyon hosszú időbe telik, és rettenetesen sok pénzbe kerül – ezt pedig nehezen lehet úgy „eladni”, hogy utána ne szenvedjen kárt valakinek a politikai karrierje, szóval ezért jegelték ilyen sokáig ezt a projektet.

De egyáltalán nem kell aggódni, ugyanis a NASA jelenlegi emberei már nagyban tervezik, hogy hamarosan visszatérjünk a Holdra, és állítólag ez 2025 magasságában meg is történhet. Éppen ezért indult az Orion-program, aminek már le is tudták az első, emberi legénység nélküli küldetését, ami hatalmas sikerrel zárult – sőt, állítólag hosszú távon az a cél, hogy meghatározó emberi jelenlét legyen a Holdon, de ez persze sok időbe telik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás