promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló bejelentés, génkezelt szuperkatonákkal hódítaná meg a világot Kína
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kína és az Egyesült államok régóta szemben állnak egymással, a szuperkatonák könnyen eldönthetnek egy háborút.

A világbéke sajnos még mindig csak a szépségkirálynő jelöltek bemutatkozó beszédében jelenik meg, a politikusok, ha szóban támogatják is, a tetteik a legtöbb esetben egészen más irányba mutatnak. A háborúk végigkísérték az emberiség történelmét egészen a kezdetektől fogva és valószínűleg ezután is sok fegyveres konfliktus vár még ránk. A jövő háborúit azonban olyan technológiákkal és harcosokkal fogják megvívni, amiről ma sokan nem is álmodnának.

A szuperkatonák létrehozása régóta foglalkoztatja a katonai vezetők fantáziáját. Mindig is olyan fegyveresekről álmodoztak, akik sokkal ellenállóbbak, gyorsabbak és erősebbek, mint egy normál ember, mert hiába a fejlett fegyverzet, ha éppen a viselője a gyenge láncszem. A világ két egymással szembenálló szuperhatalma, az Egyesült Államok és Kína egyaránt folytat kutatásokat ezen a területen. A rendelkezésre álló információk alapján nagyon eltérő megközelítést alkalmaznak, de a végső céljuk lényegében ugyanaz, szinte elpusztíthatatlan harcosokat szabadítani a világra.

Kína most a Popular Mechanics értesülései szerint tett egy nagyon komoly lépést a siker irányába. A világon elsőként sikerült a távolkeleti ország kutatóinak medveállatkák (Tardigrada) DNS-ét emberi őssejttekbe beültetni. Miért pont erre az aprócska élőlényre van szükségük? Mert ezek a világon ismert legellenállóbb lények, amelyek szinte szó szerint elpusztíthatatlanok. A természet valóságos csodái, amelyeket már régóta kutatnak, hogy felfedjék titkaikat.

Hihetetlen tulajdonságokkal bírnak: hosszú időn keresztül elviselik az extrém forróságot (a forrásban lévő alkohol meg sem kottyan nekik) és az abszolút nulla fokot megközelítő -272 Celsius-fokot is kibírják néhány percig. Nem jelent gondot számukra a vákuum, a rendkívül magas légnyomás és a legerősebb mérgekre is fittyet hánynak. A katonaság számára legvonzóbb tulajdonságok pedig az, hogy a sugárzást is jól bírják. Az emberi szervezet számára halálosnak számító 500 rad sugárzással szemben ezek a pöttöm túlélőművészek elviselik még az akár 570 ezer rad röntgensugárzást is.

Ez utóbbi tulajdonságokra van a leginkább szükségük a kínaiaknak, mert ezáltal olyan katonákat tudnának létrehozni, akik még egy atomháború közepette is vígan szolgálatot teljesíthetnek anélkül, hogy sugárfertőzést kapnának.

Nagy ellenlábasuk az Egyesült Államok közben inkább a kiborgokban látja a jövőt. Olyan katonákat terveznek létrehozni, akik szuperfejlett mesterséges külső vázzal (úgynevezett exoskeleton) fognak rendelkezni, ráadásul szó szerint össze lesznek kötve az őket segítő komputerekkel és fegyverekkel. Természetesen némi „tuning” az ő esetükben is szóba jöhet, hogy tovább fokozzák harci képességeiket.

Szép új jövő vár ránk, amiben a harcmezőkön genetikailag feltuningolt szuperkatonák fognak nekifeszülni félig ember, félig gép ellenfeleiknek. A normál emberek meg közben csak reménykedhetnek abban, hogy ezeknek a fejlesztéseknek lesz valami békés célra használható eredménye is és nem csak a világ eddigi legpusztítóbb fegyvereit hozzák létre. Lassan tényleg megvalósul az, amit a Marvel féle Bosszúálló filmekben láthattunk, ahol Amerika Kapitány is hasonló módon született meg.

Az alábbi videók bemutatják, amit eddig tudni lehet a kínai szuperkatona fejlesztésekről, illetve a másik videóban az Amerikai Egyesült államok, katonáit kiborgokká alakító tervét. Mindkét jövőkép felettébb aggasztó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás