promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató videó terjeng a neten: Magyarországon is félnünk kell a robotinváziótól?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberiség jövője igazi terminátorként robbant be az ajtónkon, csak nem biztos. hogy ilyen fejlődésről álmodtunk.

A szép új jövő már az ajtónk küszöbén toporog, sőt, ha nem vigyázunk egy jól irányzott csapással ránk is dönti azt. Régóta várjuk már, hogy a tudomány segítségével megoldjuk az emberiség nagy problémáit, de előtte még könnyen lehet, hogy inkább alkotunk magunknak pár újat.

Az egyik legfontosabb technikai kérdés, ami nagyon régóta foglalkoztatja az embereket, az a robotok témája. Amióta létezik modern tudományos fantasztikus irodalom, azóta rengetegen fantáziáltak már arról, hogy milyen izgalmas lenne, ha végre képesek lennénk működőképes, kifinomult mozgásra és viselkedésre képes robotokat létrehozni. Az olyan filmek pedig, mint a Terminator, megkerülhetetlen popkultúrális témává tették acélos testű barátainkat. Akik nem is mindig tűnnek annyira kedvesnek és barátságosnak.

A világ legfejlettebb államai régóta foglalkoznak katonai robotok fejlesztésével és a pletykák szerint már közel lehet az a nap, amikor a fegyveres konfliktusok inkább fognak egy science fiction filmre hasonlítani, mint klasszikus háborúkra. Az Ausztrál hadsereg most tett egy hatalmas lépést a robotapokalipszis irányába.

Az IFLScience cikke szerint a világon elsőként sikerült katonáiknak pusztán a gondolataik segítségével irányítani egy harci robotot. Ez a telepátia szerű megoldás egy speciális sisak segítségével válhatott valóra, amely agy-számítógép interfészként érzékeli viselője agyi hullámait, majd azokat lefordítva továbbítja a megfelelő utasításokat a robotnak.

A hadsereg szerint a teszt sikeres volt és a program megnyithatja az utat a jövő hadviselése felé. Maga a technológia nyilvánvalóan civil területen is használható lesz, csak abban kell reménykednünk, hogy nem szabadul ki a szellem a palackból és dönti romba a világot, mielőtt még eljönne ez a nap. A szép új jövő elkezdődött, csak nehogy a Skynet írja a történet forgatókönyvét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás