promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélybe kerülhet a magyarok nyaralása, gyilkos kórokozó szedi áldozatait
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A vizek szerelmeseinek ez nagyon rossz hír lehet. Már azt is figyelnünk kell, hová mehetünk biztonságban nyaralni?

Végre úgy tűnik, ha lassan is, de kezdjük a hátunk mögött tudni a tél dermesztő időszakát. A tavasz közeledte nem csak a gázszámla csökkenése miatt örömteli, az ébredő természet és a mindenfelé nyíló virágok látványa mindig képes örömet csempészni a szívünkbe. Sokan pedig már most elkezdik tervezgetni a nyarat és azt, hogy hová utazzanak. A kikapcsolódni vágyóknak és a fürdőzés szerelmeseinek azonban egyre több rossz hírt kell kapniuk napjainkban.

A vízparti nyaralás régóta sokak kedvenc szabadidős elfoglaltsága. Bár Magyarországnak sajnos ma már nincsen saját tengere, vonattal nagyon könnyen és gyorsan lejuthatunk az Adriára, az olcsó repülőjegyeknek hála pedig a távolabbi, akár tengerentúli célpontok is viszonylag sok embernek váltak elérhetővé. Nincs is kellemesebb annál, mint a lágyan simogató sós tengeri szél érintését élvezve feküdni a parton, néha pedig megmártózni a mindig frissítően hűs habokban. Ez utóbbival viszont egyre több gond akad.

A Föld felmelegedése könnyen keresztbe tehet a fürdőzni vágyóknak is, ahogy arra egyre több szakember figyelmeztet. Nem csupán arról van szó, hogy a tenger élővilága is megsínyli a változásokat és több faj a kihalás szélére került, akad ennél veszélyesebb hatása is. Sajnos egyes veszedelmes kórokozók éppen, hogy örülnek a tengerek és óceánok felmelegedésének és szépen megköszönve a lehetőséget, villámgyors szaporodással kezdték ünnepelni a változásokat.

Régóta ismerjük a Vibrio vulnificust, vagyis húsevő baktériumot, ami a kifejezetten a meleg és sekély tengerparti vizeket kedveli. Viszonylag kevés megbetegedést okozott a korábbi években, azonban azok, akik találkoztak ezzel a rettenetes kórokozóval, soha nem felejtik el. A bőrön található apró vágásokon, sérüléseken keresztül kerülhetünk kapcsolatba a baktériummal és fertőződhetünk meg. Sajnos rendkívüli gyorsasággal képes elterjedni az emberi szervezetben és súlyosan károsítja a szöveteket. Sok esetben csak komoly beavatkozás, például amputáció révén van esélye a túlélésre. Ennél is sokkolóbb adat, hogy ötből egy esetben nem is tudják megmenteni a fertőzött ember életét.

Az NBC News írt róla, hogy kutatók megállapították, a fertőzések száma az elmúlt harminc évben az évi 10-ről 80-ra nőtt és a tengerek vizének felmelegedése pedig tovább növelheti az esetek számát. A korábban jellemzően Florida partjainál előforduló fertőzés a jövőben egyre északabbra is felbukkanhat, ahogy a víz melegedése miatt a baktérium lehetséges előfordulási területe is kiterjedtebbé válik.

Ez még nem egy járvány szerencsére, de intő jele annak, hogy a földi éghajlat változása milyen veszélyeket hordoz magában. A saját érdekünk, hogy óvjuk a Földet, ezáltal magunkat is, hogy a jövőben is egészségesen élhessünk és továbbra is hódolhassunk a tengerparti nyaralás gondtalan élvezetének.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás