promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezreket betegített meg egy titokzatos fegyver, senki sincs biztonságban?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hihetetlen jelentés látott napvilágot a súlyos betegséget okozó rejtélyes támadásról. Kísérleti fegyver vagy titokzatos betegség állhat az eset mögött?

A fegyverkezési verseny szinte egyidős az emberiséggel. Amióta világ a világ, mindig is jelen volt az ellenségeskedés és próbáltunk valahogyan felülkerekedni vetélytársainkon. Mivel nekünk nincsenek éles karmaink és fogaink, mint a természetet korábban uraló ragadozóknak, őseink kénytelenek voltak más útját választani a harcnak. Eszükre hagyatkozva gyilkos eszközök gyártásába kezdtek.

A kezdeti idők ma már megmosolyogtatónak ható fegyverei, mint a faragott dobólándzsa, vagy a kőből készült pengék sokat segítettek a vadászatban, és sajnos egymás gyilkolásában is. Azóta rengeteg idő eltelt és a technika is elképesztő mértékű fejlődésen ment keresztül, de a lényeg még mindig ugyanaz: olyan eszközöket alkotni, amelyekkel hatékonyan árthatunk másoknak. Sajnos a modern technológia segítségével egészen elképesztően hatékony, vagy éppen titokzatos fegyvereket sikerült megalkotnunk.

Az egyik legrejtélyesebb eset, a Gizmodo által is bemutatott úgynevezett Havanna szindróma, amely már évek óta lázban tartja a világ közvéleményét. Az első esetet 2016-ban dokumentálták az Egyesült Államok Havannai követségén dolgozó diplomatái között. Az érintett dolgozók nagyon változatos és igen súlyos tünetekről számoltak be a nyomozást végző hivataloknak, például elviselhetetlen fejfájásról, émelygésről, memóriazavarokról, sőt többen halláskárosodásról is.

Az első vizsgálatok nem tudták egyértelműen megállapítani a jelenség okát, de több feltételezés is szárnyra kapott az évek során. Ezek közé tartozik a tömegpszichózis, eddig ismeretlen betegségek, a stressz, vagy akár a szúnyogok ellen alkalmazott vegyi anyagok egészségkárosító hatása. Igazából persze ezek csak találgatások voltak és sokáig hivatalos körökben nem merték kimondani azt, amit több szakértő a kezdetektől gyanított: esetleg egy rejtélyes fegyverrel történt célzott támadás áll a háttérben.

A Salon című lap közzétett egy részletet a titkosítás alól frissen feloldott jelentésből, amelyből érdekes dolgok derülnek ki. Az amerikai kormány által a tünetek vizsgálatára felállított bizottság 153 oldalas dokumentuma egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a jelenséget mikrohullámú fegyver alkalmazása okozhatta.

Ezek a rejtélyes eszközök működésük közben mikrobuborékokat hozhatnak létre az ember fülében lévő folyadékban. Ezek a később a véren keresztül az agyba jutva apró légembóliákat okozhatnak, amelyek sejtkárosodáshoz vezetnek, hasonlóan a dekompressziós betegséghez.

A nagy talány megoldásához még mindig nem kerültünk sokkal közelebb, de erősen elgondolkodtató, hogy az első esetet számos újabb követte azóta. Az elmúlt években már több, mint ezer amerikai hivatalnok számolt be hasonló tünetekről szerte a világban, olyanok, akik Vietnamban, Indiában, vagy éppen Ausztriában szolgáltak. Nehéz elképzelni, hogy egy ismeretlen betegség állna a háttérben, egy titokzatos fegyvernek sajnos sokkal nagyobb az esélye. Ez pedig nagyon komoly kérdéseket vet fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás