promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes ősi tárgy borzolja a magyarok idegeit: földönkívüli lelet, vagy csak ügyes átverés a barlangban talált szuperkocka?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország legnagyobb titkát egy mátrai barlang rejti. A különleges tárgy körül állítólag megbolondulnak az iránytűk és elektromos eszközök.

 

Különleges tárgyak és titokzatos események mindig is szép számmal foglalkoztatták az emberiséget. Évezredekkel ezelőtt még az egyszerű természeti jelenségek mögött is gyakran furcsa és rémísztő természetfeletti erőket véltek felfedezni. A tudomány fejlődésével persze egyre több kérdésre sikerült választ kapni, de még ma is akadnak olyan rejtélyek, amelyeket nem sikerült tisztáznunk. Ezek egyikéért ráadásul nem is kell messzi kontinensre, vagy távoli országba utaznunk, elegendő tennünk egy kellemes kirándulást a festői szépségű Mátrába.

Ez a csodálatos hegység nem véletlenül vált sok túrázó kedvencévé. Páratlan szépségű erdőségei és megkapóan hangulatos apró falucskái révén idilli helyszínt jelent a városi életben megfáradt lelkű utazóknak és pihenni vágyóknak. Itt találjuk Magyarország legmagasabb pontját, de ezen kívül is számos különleges helyszínt kínál a vándoroknak. Többek között hazánk egyik legnagyobb rejtélyét, a szuperkockát.

Buda László, salgótarjáni barlangász a NOOL című lapnak adott korábban interjút, amiben elmesélte nem mindennapi kalandjait. 1984-ben a szükséges hatósági engedélyeket megszerezve kis csapatával leereszkedett az Ágasvár néven ismert hegy oldalában található 428 méter hosszúságú Csörgő-lyuk nevű barlangba. Ez a geológiai képződmény önmagában is nagyon különleges, hiszen hazánk egyetlen olyan fokozottan védett barlangja, amely vulkanikus kőzetben keletkezett. Az apró felfedezőcsapat azonban olyan titokra bukkant, amely mindnyájukat megdöbbentette.

A barlang mélyén ugyanis egy hihetetlen formájú kőtömböt találtak.  A Szuper kocka néven ismertté vált tárgy egy különálló, teljesen szabályos kocka alakú és 8 méter élhosszúságú kőtömb. A rendkívül nehezen elérhető objektumhoz közeledve állítólag a csapatnál lévő iránytűk teljesen megbolondultak és elektromos eszközeik is sorra mondták fel a szolgálatot. Képet is csak nagy nehézségek árán tudott készíteni, mert fényképezőgépének vakuja sem akart rendesen működni. A legnagyobb meglepetés azonban akkor érte őket, amikor kiértek a felszínre. Egy mentőexpedícióval találták szemben magukat, akik a két napja eltűnt csapatot próbálták megtalálni. Buda László szerint legfeljebb 6-7 órát tölthettek odalent, így teljesen értetlenül állt az eset előtt.

Azóta többen is foglalkoztak a kérdéssel, a YouTube segítségével pedig videókat is találhatunk erről a különleges helyről. Sokan ősi, földönkívüli idegenek örökségéről suttognak, megint mások szerint egy ügyesen felépített átverés az egész történet. A választ talán a barlang mélye rejti, talán valahol egészen máshol kell keresnünk, hiszen az X-Akták óta jól tudjuk: az igazság odaát van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás