promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Harry Houdini rejtélyes élete és sokkoló halála: a magyar származású bűvész története mai napig lázban tartja az embereket
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nagy mágus fantasztikus karrierje Budapesttől Amerikáig vezetett, azonban végzetét már a varázslat segítségével sem tudta elkerülni.

A világ szórakoztató iparában mindig is kitüntetett szerep jutott a magyaroknak. Szinte nincs is olyan területe a modern művészeteknek, ahol ne tűnt volna fel legalább egy magyarországi származású előadó, aki azután a világhír felé robogva hazánk nevét is tovább öregbítette a világban. A legnagyobbak közé tartozik Harry Houdini, a legendás bűvész és szabadulóművész is, akinek nem csupán életét, de halálát is rejtélyek sora övezi.

A később ünnepelt sztárrá vált előadó Weisz Erik néven született Budapesten a VII. kerületben, a mai Csengery utcában. Négy éves korában vándorolt ki a családja Amerikába, azonban később már mindig az új hazájában található Appletont nevezte meg szülővárosaként. Nyilván nyomós oka volt erre, talán úgy érezte, hogy európai származása hátrányt jelentene a karrierje során. Magyarságát viszont soha nem tagadta meg, később is ellátogatott hazánkba.

Ma divatos kifejezéssel élve hányattatott gyermekkora volt. Változatos fizikai munkákat vállalt, hogy pénzhez jusson. Dolgozott újságkihordóként, cipőpucolóként, sőt még egy nyakkendőgyárban is, ám már ekkor is a bűvészet, illetve a szabadulóművészet volt az, amiért igazán rajongott. Álma hamarosan valóra válhatott, ő pedig öles léptekkel indult meg a sztárság felé vezető rögös úton.

Nem létezett olyan hely, vagy helyzet, amiből ne tudott volna sikerrel kijutni. Fényes karrierje során számtalan alkalommal szabadult ki zárt koporsóból, vízbe eresztett, lelakatolt fémládából, vagy éppen egy lezárt vagonból, ahogy arra oroszországi fellépésein többször is volt példa. Nem csupán bűvészként volt azonban rendkívül tehetséges, hanem nagyon jól értett az emberek nyelvén is és páratlan érzékkel építgette karrierjét és népszerűségét.

A History híradása szerint sajnos halála is éppolyan rejtélyes volt, mint élete és részben pont saját nagyszerűségének vált az áldozatává. Mutatványaihoz nem csupán ügyességre, de jól kidolgozott izomzatra is szüksége volt, amivel mindig nagyon szívesen büszkélkedett is. Többször elmondta, hogy ő rendelkezik a világ legerősebb hasizmával, azonban pont ez okozta a vesztét 1926. október 22-én, amikor éppen Montrealban turnézott.

A sikeres előadás után három egyetemista kereste fel öltözőjében, akik közül az egyik, Joselyn Gordon Whitehead hirtelen többször is hasba vágta a sztárt, akit készületlenül ért a támadás. Rögtön érezte, hogy valami baj történt és sajnos nem tévedett.

Az első hírek arról szóltak, hogy az ütések hatására felrobbant a vakbele, de az igazság ennél sokkal prózaibb volt. Az ünnepelt illuzionista egy ideje már vakbélgyulladással küszködött, azonban nem volt hajlandó orvoshoz menni. Amikor végül mégis kórházba került, megállapították, hogy hashártya-gyulladása is van. Nem tudták már megmenteni az életét, így a varázslatos képességű művész október 31-én elhunyt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás