promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kémgyanús Chat GPT-t már be is tiltották, de az olaszok érvelése sokak szerint nevetséges
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Chat GPT egy modern kémszoftver lenne és be kell tiltani? 

Olaszország lépéseket tett a ChatGPT betiltására az adatvédelem állítólagos megsértése miatt. Március 31-én az olasz adatvédelmi hatóság közölte, hogy az AI chatbotot "azonnali hatállyal" ideiglenesen blokkolják az országban, és vizsgálatot indítanak a technológia mögött álló OpenAI vállalat ellen.

Sajtóközleményében az ügynökség azt állítja, hogy az OpenAI megsérti az Európai Unió adatvédelmi törvényét, a GDPR-t, mivel nincs jogalapja a mesterséges intelligencia képzéséhez használt személyes adatok "tömeges gyűjtésére".

Azzal is érvelnek, hogy az OpenAI nem ad elegendő információt arról, hogy mennyi adatot gyűjt be. Továbbá aggodalmakra hivatkoznak amiatt, hogy a ChatGPT nem rendelkezik korellenőrzéssel, így a gyerekek azt kockáztatják, hogy olyan tartalmaknak lesznek kitéve, amelyek "nem megfelelőek az életkoruknak és a tudatosságuknak".

Ha esetleg az elmúlt hónapokban egy szikla alatt éltél volna, a ChatGPT egy mesterséges intelligencia (AI) chatbot, amelyet úgy terveztek, hogy beszélgetéses módon válaszoljon a hozzá beírt szövegre. A technológia alapja egy nagy nyelvi modell, egy mélytanulási algoritmus, amely képes megérteni, feldolgozni, megjósolni és generálni a szöveget a hatalmas adathalmazokból nyert tudás alapján.

A nyelvi minták mély megértése révén képes a látszólagos intelligencia néhány hihetetlen teljesítményére. Az emberek már számítógépes kódok írására is használják az eszközt, sőt egyes médiumok még a hírcikkeik megírásához is használják (vegyes eredményekkel). Annyira okos, hogy még egy amerikai orvosi engedélyezési vizsgán is képes volt átmenni. 

A ChatGPT csak 2022 novemberében indult el, de máris valósággal meghódította a világot, és sokan úgy vélik, hogy az internet megjelenésével egyenrangú technológiai forradalmat indíthat el! 

Ezzel egyidejűleg elég sok vitát is kiváltott. A technológia radikális változása félelmeket keltett, hogy az AI, ha nem kezelik megfelelően, túl erős lesz ahhoz, hogy irányítani lehessen, és egzisztenciális fenyegetést jelenthet az emberiségre nézve - írja az IFL Science

Éppen ezen a héten neves személyiségek - köztük Elon Musk és az Apple társalapítója, Steve Wozniak - hosszú listája írt alá egy nyílt levelet, amelyben a "társadalomra és az emberiségre leselkedő mélyreható kockázatok" miatt az összes mesterséges intelligenciával kapcsolatos kísérlet azonnali leállítását követelik. 

"Az emberekkel versenyképes intelligenciával rendelkező mesterséges intelligencia rendszerek mélyreható kockázatokat jelenthetnek a társadalomra és az emberiségre nézve, amint azt kiterjedt kutatások kimutatták és a vezető mesterséges intelligencia laboratóriumok is elismerték"

- áll a levélben. 

"A fejlett mesterséges intelligencia mélyreható változást jelenthet a földi élet történetében, ezért megfelelő gondossággal és erőforrásokkal kell tervezni és kezelni. Sajnos ez a szintű tervezés és irányítás nem történik meg, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban az AI-laboratóriumok kontrollálatlan versenyfutásba kezdtek az egyre erősebb digitális elmék kifejlesztése és bevetése érdekében, amelyeket senki - még alkotóik sem - nem tud megérteni, megjósolni vagy megbízhatóan irányítani"

- teszi hozzá a nyílt levél.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás