promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Botrányos: akkorát kamuzott a Samsung, hogy bakijuk a Holdig (se) látszik?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Íme a bizonyíték, hogy már azoknak a fotóknak sem szabad hinni, amiket mi magunk készítettünk a telefonnal.

Az emberiség egyik legrégebbi vágya, hogy megörökíthesse azt, ami lát, vagy hall. A korábbi századokban erre csak a festészet segítségével volt módunk, ami lassú is volt és költséges, így csak a kiváltságosok élvezhették ki előnyeit. A fotográfia megjelenése azonban teljesen felforgatta a világot. A döcögős kezdetek után ugyan hosszú út állt még a technológia előtt, mire a kezdeti gyermekbetegségeit legyőzve eljutott az átlagemberhez, mégis olyan távlatokat nyitott előttünk, amiről sokan nem is álmodtak.

A legnagyobb ugrást a mobilfotózás megjelenése jelentette. Ez volt az a pillanat, amikor a technika fejlődése tényleg elhozta és mindenki számára elérhetővé tette a szabad és szinte kötöttségek nélküli fotózást. Elegendő csak előkapni zsebünkből az apró telefont és máris megörökíthetjük a barátainkat, vagy egy csodás naplementét.  

A nagy telefongyártók hamar felismerték, milyen hatalmas üzlet rejlik ebben, ezért az utóbbi évtizedben a telefonok fejlődését leginkább a jobbnál kamerák megjelenése határozta meg. Egy kamerával indítottak, mára viszont eljutottunk odáig, hogy a komolyabb eszközökben akár három, vagy négy is található. A normál mellett általában egy széleslátószögű és két zoomkamerát igyekeznek belepasszírozni az apró készüléktestbe a mérnökök.

Mindig van valami aktuális marketing őrület, az elmúlt években mobilkamera fronton a holdfotózás vált a varázslatos hívószóvá. Több gyártó is azzal reklámozza aktuális csúcsmodellját, hogy azzal minden korábbinál fantasztikusabb holdfotók készíthetők, köszönhetően a fantasztikus zoomkamerának és a fejlett képalkotó eljárásoknak, melyek segítenek feljavítani a kevésbé éles részleteket. Mint most a Daily Mail cikkéből is kiderült, nem is annyira javításról van itt szó…

Egy ibreakphotos néven futó reddit felhasználó most lerántotta leplet a Samsung trükkjéről. A módszer, amit alkalmazott, egyszerű, de nagyszerű. Számítógépe monitorjára rávarázsolt egy alacsony felbontású, homályos képet a holdról. Ezután a szobában lekapcsolta a világítást és kicsit távolabb sétálva az S23 Ultra típusú készüléke segítségével készített egy képet a monitoron található holdról. Miután telefonja elkészült a fotóval, megdöbbenve vette észre, hogy azon bizony olyan részletek is feltűntek, amelyet a rossz minőségű fotón nem is voltak rajta.

A Samsung csúcskészüléke tehát nagyon úgy tűnik, hogy nem csak egyszerűen feljavítja a képeket, hanem azokat ki is egészíti trükkös algoritmusa révén egy olyan adatbázisból dolgozva, amely a holdról tartalmaz jóminőségű képeket.

Csalfa varázslat csupán, vagy elfogadható ár azért cserébe, hogy jobb képeket kapjunk? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, de egy dolog biztos: a jövőben sokkal szkeptikusabbnak kell lennünk a nagy gyártók hangzatos reklámjaival szemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás