promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legelső mobilhívása akkora oltás volt, mint az Empire State Building
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rögtön arra használták a mobiltelefont, hogy valakit felidegesítsenek vele.

Manapság már szinte el se tudjuk képzelni az életünket mobiltelefon nélkül. Az okostelefonunkon beszélgetünk másokkal, írogatunk a barátainknak, filmeket nézünk, tanulunk vagy csak szörfözünk az interneten. 25 éve valószínűleg kinevetnek minket, ha azt mondjuk, hogy manapság ilyesmire képesek ezek a készülékek – amikről amúgy 1973-ig még csak ábrándozni sem mertek az emberek, majd jött egy férfi, aki mindent megváltoztatott.

Martin Cooper az, aki úgymond feltalálta a mobiltelefont. A híres mérnök rengeteg ideig dolgozott azon, hogy valósággá kovácsolja az álmát, vagyis egészen pontosan azt, hogy vezeték nélkül, bárhol lehessen telefonálni egy viszonylag apró eszközzel. Persze nem ő volt az egyetlen, aki hasonló projekten dolgozott, de végül neki sikerült először átlépnie a célvonalat közel 50 évvel ezelőtt, amikor megejtette a világ legelső mobilhívását.

A Motorolának dolgozó Martin Cooper 1973. április 3-án elérkezettnek érezte az időt, hogy kipróbálja a mobiltelefonját, ráadásul nem is akárhogy: a legelső telefonhívást New York utcáin ejtette meg, és a konkurens Joel Engelt hívta fel, hogy elmondja neki, éppen egy mobiltelefonról beszélgetnek – nem csoda, hogy egy ekkora, megsemmisítő oltás után szinte teljesen néma volt a vonal másik vége.

A Martin Cooper által használt készülék kicsit több, mint 1 kilós volt, majdnem akkora mérettel rendelkezett, mint egy cipősdoboz (de persze meg tudta fogni egy kézzel), és összesen 10 órát kellett tölteni, hogy 35 percig működjön. Érthető módon kicsit csiszolni kellett rajta, de 10 évvel később piacra dobták egy jobb, kényelmesebb formában – akkoriban 3500-4000 dollárt kértek érte, ami elképesztően sok pénznek számított.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás