promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogy kell kiejteni a Huawei nevét? Magyarok milliói tudják rosszul, de itt az igazság
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg nem túlzás, hogy ezt bizony az egész ország rosszul ejti, ha tényleg a kínai átiratot, vagyis szabályokat szeretnénk követni.

Márkák, brandek, termékek és megannyi fura elnevezés tornyosul elénk földi életünk valamennyi színterén reklámok formájában, direktben pedig a boltokban kapunk belőlük szinte felfoghatatlan és feldolgozhatatlan mennyiséget. Nem csoda tehát, ha bizony vannak olyan márkanevek, amelyeket nagyon sokszor hibásan ejtünk. Vagy azért, mivel ezeket már részint magyarosították, hogy könnyebben megjegyezhetővé váljanak, vagy éppen az történt, hogy már hibás kiejtéssel kerültek be nyelvünk vérkeringésébe. Előbbire is van példa, az utóbbira azonban számtalan található. Sokszor pedig még az is megesik, hogy az eredeti kiejtéstől eltérő honosodik meg a nyelvben.

Cikksorozatunk előző részében már bemutattuk nektek, hogy Jysk nevét hogy kell kimondani, valószínűleg nagyon sokan rosszul tudtátok a helyes kiejtést, ahány országrész, annyi kiejtésvariáns honosodott meg.

De mi a helyzet például a Huawei nevével, ezt hogy is kell kimondani?

A Huaweit főleg a mobiltelefonoktól ismerik Magyarországon, az elmúlt bő évtizedben nagyon sokat láthattuk a cég logóját és nevét reklámokban, de valószínűleg általában zavarba jöttünk, hogy kell kimondani a nevét. Pedig rengeteg videó van erről a Youtube-on.

A Huawei neve amúgy annyit jelent, hogy "ragyogó teljesítmény". A céget 1987-ben alapították amúgy, méghozzá egy katonatiszt, név szerint Zsen Cseng-fej. A piacon pedig egy addig egyedüllállónak számító telefonközpont fejlesztésével dobbantottak óriásit.

És akkor végülis hogy kell kimondani a nevét?

Eredetileg Vávejnek mondják. Hogy is?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás