promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogy kell kiejteni a Jysk nevét? Magyarok százezerei tudják rosszul, de itt az igazság
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vajon Jüsk, Jysk, Jüszk, vagy Jyszk?

Igazi kulturális sokként hathat, amikor egy külföldi áruház- vagy éppen diszkontlánc, ruházati bolt, vagy éppen egyéb háztartási termékeket árusító bolt megjelenik Magyarországon, és amikor meséljük valakinek, hogy hol jártunk, akkor bizony nem tudjuk kimondani a nevét a vásárlás után.

Vagy kimondjuk, de lehet, hogy beszélgetőpartnerünk nem is érti, mivel ő egy egész másfajta kiejtést ismert eddig.

Ilyen volt korábban az Auchan neve, amely még most is nagyon sok formában él a magyar név ajkán, bár az áruházlánc már többször is kifejezte, hogy miként kell pontosan ejtenünk a nevüket. Az elmúlt időszakban az egyik legerősebb versenyző ezen tematika mentén a Jysk volt, amely komoly rajongótáborral rendelkezik a magyarok körében, ám sokan még mindig nem tudják, hogy kell kimondani a nevüket. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a Jysk-kel, akkor azt is elárultuk nektek, hogy mit jelent a nevük.

A márkanév Dániából jön, az alapító pedig Lars Larsen volt még 1979-ben. Akkor Jysk Sengetøjslager néven alapította Dániában. A Jysk pedig annyit tesz, mint Jyllandról, azaz arról a félszigetről, amely Dánia nagy részét alkotja. A Sengetøjslager jelentése pedig az, hogy ágyneműtartó.

De mégis hogyan kell kimondani a Jysk nevét?

Magyarországon ugyanis számtalan név forog közszájon a közbeszédben. Sokan Jüsk, Jysk, Jüszk, vagy Jyszk nevet használnak, amikor a Jysk-ről beszélnek. De vajon melyik lehet a helyes megoldás? Sokan nagyon meg fognak lepődni, de a helyes megfejtés az, hogy

Jüszk.

Íme egy rövid film a márka eredetéről, megannyi érdekes régi felvétellel:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás