promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális titkot rejt a 115 méteres betonkupola, aminek még a létezését is el akarja felejteni az amerikai kormány
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Kaktusz-kupola elkezdett repedezni, a környéken aggasztó szennyezettség mérhető.

Az amerikai haderő hosszú évekig kísérletezett különböző, elképesztően hatalmas erejű nukleáris fegyverekkel a Marshall-szigeteken. A gigantikus robbantások során rengeteg szennyező hulladék keletkezett, amiket egy idő után elkezdtek összegyűjteni, mert meglátták, hogy milyen káros hatással vannak a környezetre – viszont nem tudták hova tenni a „szemetet”, ezért támadt egy furcsa ötletük.

A Runit-szigeten is volt 1958-ban egy gigászi robbantás, amit Kaktusz-tesztnek neveztek, és hagyott maga után egy nagyjából 110 méter széles, 30 méter mély, erősen radioaktív krátert, amivel mondhatni nem tudtak mit kezdeni, ezért végül úgy döntöttek, hogy oda szállítják az összes sugárzó szemetet – vagyis létrehoztak egy óriási „kukát”, amibe beleszórhatják az 1945 és 1958 között termelt, súlyosan szennyező hulladékot.

Egy 115 méter átmérőjű, 46 cm vastag falazatú betonkupolával zárták le a sugárzó hulladékot, majd úgy tettek, mintha ezzel örökre lezárult volna a dolog, amit igyekeztek minél hamarabb elfelejteni az amerikaiak – mondhatni a szőnyeg alá söpörték a 250 millió dollárból épített Kaktusz-kupolával a sötét, mocskos nyílt titkukat, ez pedig több évtizeddel később nagyon fenékbe harapta őket.

Még 2008-ban felülvizsgálták a Sírként is emlegetett Kaktusz-kupolát, és kiderült, hogy a 357 betonpanelből 219 repedezett vagy sérült volt, ez pedig természetesen hatalmas aggodalommal töltötte el a szakértőket, hiszen még most is rendkívül káros a környezetre, amit rejt. Terry Hamilton, tudományos igazgató szerint egyáltalán nem kell aggódni, a sugárzó hulladék biztonságban van – de nem is az jelenti a legnagyobb problémát.

Állítólag a betonkupola mellett a földben, illetve a vízben és mérhető a szennyezettség, vagyis nem sikerült teljesen elzárni a Kaktusz-kupola tartalmát, ez pedig súlyos következményekkel jár – mégse foglalkoznak vele, mintha nem is tanultak volna Csernobil tragédiájából, ráadásul állítólag csak a hulladék 0,8 százalékáról van szó, ami eléggé aggasztó.

Itt lehet megnézni egy videót a Kaktusz-kupoláról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás