promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális felfedezés Csernobilban, a 37 éves rejtély még a kutatókat is meglepte
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komolyabb következményei lettek a csernobili atomerőmű-balesetnek, mint gondolták.

1986. április 26-án elképesztő szörnyűség történt az akkori Szovjetunióban, ugyanis felrobbant a csernobili atomerőmű egyik reaktora, aminek hatására felfoghatatlan mennyiségű radioaktív anyag került a légtérbe. Ez olyan súlyos következményekkel járt, hogy még a mai napig is mérhető a sugárzás a környéken, így nem meglepő, hogy minden idők egyik legdurvább eseteként emlegetik a csernobili atomkatasztrófát.

Nemcsak a környezetre, hanem az emberekre is nagyon negatív hatással volt a csernobili atomerőmű-baleset, hiszen rengeteg volt a megbetegedés, emberek haltak meg miatta. Az érintett területeket kis késéssel ugyan, de evakuálták annak idején, és most elvileg minden lakatlan. A katasztrófaturizmus persze aktív, hiszen az emberek kíváncsiak arra, hogyan is fest manapság Csernobil és a többi érintett rész – ami mint kiderült, nem teljesen élettelen.

Amikor a közel 37 évvel ezelőtti atomkatasztrófa után evakuálták a városokat, az emberek hátrahagyták a háziállataikat, amiknek a többségére szörnyű sors várt. Rejtély, hogy hogyan, de sokan túlélték közülük, ráadásul szaporodtak, ez pedig komoly mutációt eredményezett a vérvonalnál – sőt, a kutatókat is meglepte a felfedezés, de egy friss tanulmány szerint a csernobili kutyák esetében már a DNS-profiljuk alapján is meg tudják mondani, hogy onnan származnak, akkora a genetikai átalakulás.

Egészen félelmetes belegondolni, hogy azoknak a szerencsétlen kutyáknak mit kellett, illetve mit kell manapság is átélniük, de úgy tűnik, hogy képesek voltak bizonyos szempontból legyűrni a csernobili atomerőmű-katasztrófa negatív hatásait, és valahogy túlélték – és persze nem ők az egyetlenek, más állatok is vannak ott, és azoknak a többségénél is kiderítették, hogy mutáció történt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás