promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Totálisan sokkoló rejtély Európában, 6000 évvel ezelőtt emelték ezeket a titkos járatokat
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Régebbi, mint a Stonehenge. És talán rejtélyesebb is.

A világ egyik legismertebb kőmonstruma a Stonehenge, szinte minden popkulturális katalógusban feltűnik. A világ egyik legrégebbi, ember által épített építményeként tartják számon, ám nála sokkal régebbi, hasonló kőmonstrumok is találhatók szerte Európában. A carnac-i, franciaországi (Bretagne-i) kősorok például 6000 évvel ezelőtt jöhettek létre.

A carnaci-i kövek pedig az elmúlt évszázadok alatt nagyon sok legendát és mesét inspiráltak. A carnac-i kövek egy óriási mezőn fekszenek, és körülbelül 3000-en vannak. A megalitok építésének célját máig titkok és rejtélyek sokaságai övezik. A szakértők szerint még abban a korszakban hozták létre a kősorokat, amikor a mezőgazdaság még nem létezett.

A franciaországi lelet az ősi megalitok legnagyobb gyűjteménye a világon, 3 kilométeres területen találhatók szerte a megalitok. A tudósok pedig még azt is kiderítették, hogy ugyan a legtöbb kő a közelből származik, azért akadnak olyanok is, amelyek egy 40 kilométerre a területtől lévő bányákból származnak. A 19. században elsősorban spirituális helyszínként kezdték leírni a területet és a köveket, a bolygók és a csillagok állásához is hasonlították az elrendezésüket. De komplex magyarázatot a próbálkozások ellenére nem sikerült találni a megalitrengeteg keletkezésére, építésére.

Számos legenda forog közszájon, ezek közül az egyik legmesésebb az, hogy Merlin változtatott itt kődarabokká egy egész római legiót, akik betörtek a területre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás