promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes hírt közölt a NASA, aggasztó objektumokat találtak a világűrben
Borítókép:  Képünk csak illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehetséges, hogy hamarosan egy valódi katasztrófafilmben találjuk magunkat.

Hollywood sokszor megmutatta, milyen sors várhat az emberiségre egy hatalmas kataklizma bekövetkezte után. Láttunk már árvizes, tüzes és földrengéses katasztrófafilmeket is, de a legrémisztőbbek talán mégis azok, amikor az elháríthatatlannak tűnő veszély az űrből érkezik.

Számtalan aszteroida repült már keresztül a naprendszeren, több egészen közel haladt el a Föld mellett, de igazán nagy veszélyben eddig még nem voltunk, most azonban a Daily Star híradása szerint az amerikai űrügynökség, a NASA aggasztó bejelentést tett.

Három gigantikus, 137 méter átmérőjű, 40 emeletes felhőkarcoló nagyságú aszteroida fog elhaladni bolygónk mellett ezen a héten, ráadásul űrbeli léptékkel mérve nem is túlzottan messze. Az első már látótávolságon belül van, a második február 28-án került közel hozzánk, a harmadik pedig március 3-án közelít meg bennünket.

A NASA szakemberei szerint mindhárom űrszikla esetében aggasztó a földközeli pályájuk, ezért a potenciálisan veszélyes aszteroidák közé sorolták őket.

Igyekeztek ugyan megnyugtatni a lakosságot, hogy számításaik szerint a következő 200 évben nem várható, hogy becsapódnának a Földbe, azonban azt is gyorsan leszögezték, ha bármely ok miatt megváltozna pályájuk, könnyen bekövetkezhetne egy végzetes ütközés.

Richard Moissl, az Európai Űrügynökség bolygóvédelemért felelős vezetője is elmondta, hogy a cseljabinszki becsapódást okozó aszteroidához hasonló méretű űrbeli objektumok a statisztikák szerint csupán körülbelül 50-100 évente csapódnak bolygónkba. Azért ezzel nem nyugtatott meg minket igazán.

Az egyetlen dolog, amiben bízhatunk a szerencse mellett, az a teleszkópok fejlődése, amelyek segíthetnek időben észlelni az űrből ránk leselkedő veszélyeket. Ennél többet úgy tűnik, hogy ma még nem tudunk tenni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás