promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA felfoghatatlan bejelentést tett, egy fura űrbéli fotó most átírhatja a tudásunkat? A James Webb űrteleszkóp ismér elképesztőt mutatott
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Változhat nagyon sok dolog, amiről eddig azt hittük, hogy így van.

A NASA folyamatosan óriási és elképesztő bejelentéseket tesz a világűrről, szinte már csak a saját híreikre licitálnak a digitális térben. Téma akad bőven, a NASA a Marson élet jelei után kutat, a Perseverance marsi rover az egyik legkeresettebb kulcsszó a Google-ben, közben a Holdra készül az űrhajózási hivatal, hogy emberek szállhassanak le újra a felszínén, a James Webb űrteleszkóp pedig elképesztő minőségű képekkel áraszt el minket. A világegyetem sosem volt még ilyen közel, mint ebben az időszakban.

Most újra a James Webb Űrteleszkóp lendült akcióba, a Földre küldött képe pedig alapjában változtathatja meg eddigi gondolkodásunkat. Több olyan galaxist is talált, amelyek nagyon fejlettek, annak ellenére, hogy csak az ősrobbanás után 500-700 millió évvel ezelőtt jöttek létre. Ráadásul a Nap tömegének 100 milliárdszorosát is elérhetik a most felfedezett galaxisok.

Egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy a jelenlegi ismereteink szerint létezhessenek. Így pedig megváltoztathatja az eddigi tudásunkat azzal kapcsolatban, hogy jöhettek létre a legkorábbi galaxisok – írja az Origo, amely Nature folyóiratban megjelent cikkből szemezgetett. A tudományos írást amúgy egy egyetemi szakértő jegyzi, Ivo Labbé, aki a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa.

A most felfedezett galaxisok tehát olyan méretűek, amelyek sehogysem illenek bele abba a képbe, amelyet az ősrobannás állít elénk. A tudósok később minden számot újra és újra megnéztek, de nem hibáról van szó, így pedig a világegyetem korai időszakáról változhat a tudományos álláspont is idővel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás