promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami brutális dolgot találtak a Stonehenge alatt, 6000 éve van a föld mélyében - a szakértők is meglepődtek
Borítókép:  Alan Ernest Sorrell/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Stonehenge alatt is elképesztő felfedezések vannak.

A világ legrejtélyesebb építményeinek toplistáján az egyiptomi piramisok és a Húsvét-sziget gigantikus kőfejei mellett mindig betonbiztos helye van az Angliában található Stonehengenek is, amely egy óriási neolitikus kőrengeteg, amelyet Magyarországról is ezrek keresnek fel évente.

Egy ikonikus építmény, amelyről sokáig azt hitték, hogy teljesen egyedülálló, de az utóbbi évtizedekben sorra kerülnek elő hasonló építmények a világ tájairól. Sőt, Nagy-Britanniában is több hasonló emberi alkotásra leltek az utóbbi időkben. Nemrégiben pedig a nyilvánosság előtt is megnyitották a Stonehenge északi ikertestvéreként is beharangozott Thornborough Henges-t, amely nagyon sokáig feledésbe merült.

A történelmi titkok és rejtélyek sorában viszont arról is szót kell ejteni, hogy a Stonehenge sem előzmények nélküli, egyáltalán nem véletlen, hogy erre a helyre épült. A számos feltételezés mellett a szakértők egy része amúgy azt gondolja, hogy a Stonehenge-nek a brit törzsek között valamiféle határkijelölő funkciója is lehetett, egy nagy határrendszer része lehetett tehát egykor az építmény.

A talajt korábban 3 méter mélyig vizsgálták az építmény alatt, mindezt pedig csúcskütyük és a legújabb technológiai vívmányok felvonultatásával tették a szakértők, így például 3D-s lézerszkennerekkel. A tudósok pedig megállapították, hogy a föld mélyében ismeretlen struktúrák tömkelege található. Így halomsírok, földsáncok, épületek alapjainak maradványai, de ami a legérdekesebb, hogy egy 6000 éves és 33 méter hosszú, gerendákból ácsolt épület maradványait is megtalálták.

A feltételezések szerint itt készíthették fel a halottakat az utolsó útjukra.

Az építmény amúgy trapéz alakú, ez pedig azért is érdekes, mert Európában több helyen is találtak hasonló formájú épületmaradványokat hasonló korszakból. A feltárásokat korábban a Birminghami Egyetem és a bécsi Ludwig Boltzman Régészeti Intézet kutatói végezték.

És hogy milyen titokzatos építmény található még a Stonehenge közvetlen közelében? A Woodhenge lélegzetelállító látványosság:

(Forrás: 24.hu, Turizmusonline

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás