promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elveszett kontinenst találtak, rajta ismeretlen élőlények csontjaival
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő dolgokat rejthet a föld mélye.

A fülbemászó nevű Appalache-hegység Észak-Amerika egyik jól ismert természeti képződménye. Az első gyűrődései még 480 millió éve képződtek, majd 300–350 millió éve tovább folytatódott a kiemelkedése.

Kevesen tudják, hogy a nevét Appalachia titokzatos szigete is megkapta a tudósoktól, ez a mai Észak-Amerika keleti részén helyezkedett el. A kontinenst 30–40 millió éven keresztül a tenger osztotta ketté, vagyis maga Appalachia is ennyi ideig létezett.

Az elkülönülése azzal járt, hogy teljesen egyedi növény- és állatvilága alakult ki. Másképpen fejlődtek az őshüllők, mint a túloldalon a tirannoszauruszok, hadrosauridák (vagyis kacsacsőrű dinók), illetve a Ceratopsia csoportba tartozó őslények, így ma ez a terület valóságos kincsesbánya a szakemberek számára.

Az elveszett kontinens nagyjából 66 millió éve szűnt meg, Észak-Amerika akkor kezdett összeállni a ma ismert formájába. Miközben a nyugati részt alaposan feltérképezték az őslénykutatók, sőt Hollywoodot is megihlette (Jurassic Park), addig a hajdani Appalachia leleteit jó ideig félresöpörték.

A Kanada északi részétől a mai Alabamáig húzódó Appalachia szigete egészen más képet mutatott több tízmillió éve, mint a nyugati rész. Olyan csodák szaladgáltak rajta, mint a kacsacsőrű Eotrachodon orientalis, a karmaival mindent széttépni képes Dryptosaurus aquilunguis, vagy a két lábon járó Appalachiosaurus.

A legnagyobb problémát a modern kor kutatói számára az jelenti, hogy az egykori sziget területe ma már sűrű növényzettel borított, sokszor nehezen megközelíthető, és a nedves időjárási körülmények sem segítik a munkájukat. Lassan haladnak tehát a feltárással, de minden újabb előkerülő fosszília rendkívül érdekes dolgokat mesél nekünk az elveszett Appalachiáról.

Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Helyi Hírek
Időjárás