promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrika méretű kontinens van Grönland helyén egy régi térképen, egészen döbbenetes a magyarázat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A térképész Mercator talált ki egy érdekes vetületet.

A mai Föld-térképekkel van egy óriási gond, amit kevesen tudnak. Mégpedig az, hogy jelentősen torzítanak, nem a helyes arányban mutatják meg az egyes szárazföldeket. Így fordulhat elő, hogy az északi Grönland helyén szinte egy Afrika méretű területet találhatunk. Nemcsak a régi, hanem az új térképeken is.

A Dánia autonóm tartományának számító Grönland bolygónk legnagyobb szigete, bő 2 millió négyzetkilométeres kiterjedése azt jelenti, hogy 23-szor nagyobb Magyarországnál. A mintegy 30 millió négyzetkilométeres Afrikához képest mégis el kellene törpülnie, ám ez sok esetben nem látszik a térképeken.

Ebben a 16. századi flamand földrajztudós, Gerardus Mercator a ludas, aki a gömb (pontosabban geoid) alakú Földről egy hengeres térképészeti vetületet készített. Ennek 1569-ben nagyon örültek a hajósok, hiszen sokkal egyszerűbbé tette a munkájukat, bár a vetületre a nagyarányú méret- és alaktorzítás jellemző.

Ez annál szembetűnőbb, minél inkább távolodunk a sarkok felé, így fordulhat elő, hogy az északi Grönland meglehetősen furcsán mutat. Ezt a problémát próbálja kiküszöbölni a japán építész, Narukava Hadzsime által pár éve létrehozott újfajta térkép, amely viszont olyan furcsán és szokatlanul mutat, hogy aligha fog szélesebb körben elterjedni.

Ez egyrészt Afrikát és Eurázsiát teszi a bal oldalra, míg Amerikát jobbra, és a szárazföldek valami egészen furcsa „táncban” vannak, nem szépen, egyenesen, hanem legyezőszerűen szétnyílva jelennek meg az ábrázoláson.

Mercator nem direkt tévedett ekkorát, hanem elsősorban a hajósok segítségére kívánt lenni, és a térképe ezt teljesíti is, hiszen szögtartó, ami megkönnyíti a navigálást. Az pedig már nem a flamand tudós hibája, hogy csaknem fél évezrede folyamatosan ragaszkodunk az ő verziójához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás