promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Évszázadokig titkolták a világ előtt, ám itt a vége: kiderült a kínai Nagy Fal bődületes titka
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ egyik leglátványosabb építményéről még mindig derülnek ki eddig sosem hallott dolgok.

Valószínűleg, ha megkérdeznék tőletek, hogy soroljátok fel a világ három legrejtélyesebb építményét, nagyon sokan közületek azt mondank, hogy a Stonehenge, a gízai piramisok és a kínai Nagy Fal. Mind a három lenyűgöző építmény, és évszázadok óta tartja izgalomban az emberi fantáziát. És bár az nem igaz a Nagy Falra, hogy az űrből látszana, így is elképesztő alkotás, és már a története is lenyűgöző.

A Kínai Nagy Fal az idők során több korszakban és különböző dinasztiák alatt épült. A fal építését az i.e. 7. században kezdték el a kínai államok, később a Qin-dinasztia uralkodása alatt (i.e. 221-206) folytatták, majd az építési munkálatok a Han-dinasztia idején (i.e. 206 - i.sz. 220) is folytatódtak. Az ókori kínaiak nem építették fel a falat egyszerre, hanem az építési munkálatok évszázadokon keresztül tartottak. Az építési folyamatok során az eredeti falat később többször átépítették, bővítették és javították, hogy jobban védjék a Kínai Birodalmat a támadásoktól. Ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mikor épült a Nagy Fal, de az bizonyos, hogy az építkezés folyamata több mint ezer éven át tartott.

És mégis mi azaz újdonság, ami most fedeztek fel?

Kutatók most valami egészen meglepőt fedeztek fel az építményben, amely nagyon sokáig látatlanban maradt a kíváncsi szemek előtt. A szakértők 130 titkos ajtót találtak, vagyis azok maradványait, amelyeket hosszan tanulmányozták, míg megállapították, hogy nemcsak olyan funkcióik lehettek, mint az áruszállító egységek átengedése, vagy éppen a visszavonuló katonák beengedése. Ennél többről van szó, mivel kívülről vékony téglaréteggel álcázták ezeket, az ellenség nem látta őket, így a támadás során a kínai katonák innen is ráronthattak az ellenségre, tehát titkos ajtók mögül támadhattak, miközben az ellenség mit sem sejtett, honnan zúdulhat rájuk a támadás. Úgy érezhették, mintha a falból ugranának elő a katonák.

És láttátok már a kínai Nagy Fal sosem mutatott részeit?

(via Travelo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás