promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
400 éves rejtélyt oldottak meg a tudósok, feltárultak a híres levelek titkai
Borítókép:  profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez megváltoztathatja a történelmet.

Egy nemzetközi tudóscsoport felfedezett és megfejtett egy 57 kódolt levelet tartalmazó rejtekhelyet, amelyet több mint négy évszázaddal ezelőtt nem más, mint Mária, a skótok királynője küldött, amikor I. Erzsébet Angliában raboskodott.

Az eddig elveszettnek vagy megsemmisültnek hitt levelek pontosan olyan helyen bukkantak fel, ahol azt várnánk: a Bibliothèque nationale de France kódolt dokumentumok online archívumában. Döbbenetes, de a leveleket döntően félrecímkézték: a BnF katalógusában a 16. század első feléből származó, olasz ügyekkel kapcsolatos levelek szerepeltek - írja az IFL Science cikke. 

Valójában a levelek 1578 és 1584 között íródtak franciául, és nem kapcsolódnak Olaszországhoz. A csoport a levelek elemzése során gyorsan felfedte, hogy a levélíró fogságban volt, valamint a "Walsingham" nevet is felfedezték bennük – ő volt Erzsébet királynő legfőbb kémfőnöke, akinek nyomozásai végül Mária 1587. február 8-i kivégzéséhez vezettek.

„A levelek megfejtésekor nagyon-nagyon zavarba jöttem, és valahogy szürreális érzés volt”

- mondta George Lasry informatikus és kriptográfus a felfedezésről szóló nyilatkozatában.

„Korábban is feltörtük már királyok és királynők titkos kódjait, és ezek nagyon érdekesek, de Mária skót királynő esetében ez azért volt különösen figyelemre méltóvá, mert rengeteg eddig publikálatlan levelet sikerült megfejtenünk”

Az északi katolikusok kísérletet tettek arra, hogy megbuktassák az angol királynőt, és a helyébe azt a személyt ültessék, akit ők legitim katolikus uralkodónak tartottak: VII. Henrik unokáját, Erzsébet unokatestvérét, Máriát, a skótok királynőjét.

Mária ekkor már két évet töltött fogságban: lázadó skót nemesek börtönözték be, miután botrány kerekedett abból a házasságból, amelyet azzal a férfival kötött, akiről azt hitték, hogy meggyilkolta első férjét. Sikerült Angliába szöknie, abban a reményben, hogy Erzsébet segít neki visszaszerezni a trónt, de az angol királynő tétovázott - ő is bebörtönözte Máriát (bár egy hatalmas kastélyban, ahol teljes jövedelemmel, cselédekkel és díszekkel volt ellátva), és addig elrendelte a Mária trónfosztásához vezető gyilkosság és lázadás teljes körű kivizsgálását.

Erzsébet rájött, hogy Mária valódi fenyegetést jelent. Walsinghamet bízta meg azzal, hogy gondosan figyelje őt, kémeket helyezzen el a házi személyzete között, és fülelje le a külvilágba küldött számos levelét, miközben ő Angliában maradt fogságban.

Ezekhez a leveleket, kódolva írták, hogy Erzsébet és Walsingham kémei ne fedezzék fel őket, és ezekhez jött az új felfedezés.

 „A levelek együttesen a Stuart Máriára vonatkozó új elsődleges anyagok terjedelmes anyagát alkotják - összesen mintegy 50 000 szót, amelyek új megvilágításba helyezik az angliai fogságban töltött néhány évét”

- jegyezte meg Lasry.

Ezek a betekintések a hétköznapiaktól - mint például a rossz egészségi állapotára és a fogság körülményeire vonatkozó panaszok - egészen a magasztosakig terjednek, mint például a nemzetközi kapcsolatokról alkotott véleménye és a szabadulása érdekében folytatott tárgyalásairól szóló elmélkedései. A levelek többsége Michel de Castelnau de Mauvissière-nek, az akkori angliai francia nagykövetnek, Mária támogatójának szól.

„Mária... kiterjedt levélállományt hagyott hátra, amelyet különböző archívumokban őriznek”

 - mondta Lasry, majd hozzátette:

 „Előzetes bizonyítékok voltak azonban arra, hogy Stuart Mária más levelei is hiányoznak ezekből a gyűjteményekből, például olyanok, amelyekre más forrásokban hivatkoznak, de máshol nem találhatók. Az általunk megfejtett levelek... nagy valószínűséggel ennek az elveszett titkos levelezésnek a részei”

Végül azonban Mária bámulatos tollbamondása volt az, ami a bukásához vezetett. A skót királynő 19 éves börtönbüntetése alatt számos sikertelen összeesküvést lepleztek le Erzsébet megbuktatására, de különösen az egyik - a Babington-összeesküvés - érte tetten Máriát, aki a királynő meggyilkolására készült.

Annak ellenére, hogy az összeesküvőknek írt leveleit kódolva írta, Walsingham kémei ekkorra már feltörték a titkosítási rendszert. Kevesebb mint hét hónappal azután, hogy Mária megírta a levelet, amelyben aláírta az I. Erzsébet elleni merényletet, a Northamptonshire-i Fotheringhay kastélyban hazaárulás miatt kivégezték.

A kódolt leveleket a Cryptologia című folyóiratban mutatják be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás