promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismétlődő rádiójeleket észleltek a világűrben – közeleg a szenzációs bejelentés?
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Biztos, hogy ugyanabból a forrásból érkeznek.

Az emberiség régi vágya, hogy idegen civilizációkkal létesíthessen kapcsolatot. Fontos törekvés ez még akkor is, ha egyelőre fogalmunk sincs, mennyire fordulnának felénk békés szándékkal a feltételezett földönkívüli lények.

Szenzációs felfedezésnek számít, hogy a csillagászok nemrég 25 nagy erősségű gyors rádiókitörést észleltek, amelyek ismétlődő jeleknek tűnnek. Felcsillant tehát a remény, hogy mindezek értelmes civilizációtól származnak, vagyis egyre közelebb kerülünk egy nagy bejelentéshez azzal kapcsolatban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban.

„A gyors rádiókitörések hihetetlenül nagy energiájú rádióhullámok, amelyek csupán néhány milliszekundumig tartanak, és a galaxisunkon kívüli forrásokból erednek. Már több mint százat ismerünk, és a számuk gyorsan növekszik. Ennek ellenére még mindig nem tudjuk biztosan, mi okozza ezeket, bár több tucat elmélet van rájuk”

– olvasható a csillagaszat.hu oldalon. Az igazi érdekességet most tehát az jelenti, hogy ezek a gyors rádiókitörések ismétlődést mutatnak. 2019 és 2021 között fogták be az ominózus 25 jelet, és a kutatók most úgy gondolják, hogy neutroncsillagokból és fekete lyukakból származhatnak.

Felmerült ugyanakkor, hogy a források földönkívüli kommunikációs eszközök is lehetnek, végre a komoly szakemberek sem zárják ki ennek lehetőségét. A most használt CHIME teleszkóp ugyanis már elég fejlett eszköz ahhoz, hogy a gyors rádiókitörések égbolti pozícióját és a szóródásuk mértékét precízen meghatározhassák. Ezek alapján pedig magabiztosan állíthatják, hogy az ismétlődő jelek ugyanabból a forrásból érkeznek. De vajon honnan, és mit akarnak velük üzenni nekünk?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás