promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Iszonyatos méretű szörnyekkel is táplálkoztak az ősemberek, a tudósok teljesen ledöbbentek rajta
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A neandervölgyiek új megvilágításba kerültek a kutatók számára.

A neandervölgyiek hosszú időn keresztül együtt éltek a mai emberek őseivel, de aztán 40 ezer éve eltűnt a porondról. Feltehetőleg nem kihaltak, hanem beolvadtak a Homo sapiens sapiens alfajba, ezért még mi is hordozzuk a génjeiket.

A neandervölgyiekről már sok mindent tudunk, de azért még ők is képesek alkalmanként meglepni a kutatókat. Most például arra találtak bizonyítékot velük kapcsolatban, hogy valami egészen szokatlan táplálék is szerepelt az étlapjukon.

A mi őseink általában mamutokra vadásztak, ha nagyobb mennyiségű élelemforrásra vágytak, a neandervölgyiek esetében azonban némileg más volt a helyzet. Úgy tűnik, hogy hatalmas elefántokat öltek le, amelyek a gyapjas mamutoknál is termetesebbek voltak, ezért akár egy hónapig is elegendő volt a húsa egy 100 egyedből álló törzsnek.

A 12 tonnás, 4,5 méter magas hajdani ormányosok akkor képzelhetők el hűen, ha hozzátesszük, hogy a mai afrikai elefántok hímjei (a Föld legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállatai) nagyjából 3,2 méter magasak, és legfeljebb 6 tonna tömegűek.

Miféle szörnyeteg lehetett, amely kétszer ennyit nyomott, és bő 1 méterrel magasodott a mai elefántok fölé? Tudományos neve a Palaeoloxodon antiquus, vagyis magyarul erdei őselefánt, amelyről viszonylag keveset hallhat a közvélemény.

 

Fotó: Profimedia

Legkésőbb 30 ezer évvel ezelőtt kihaltak, és ebben talán a túlzott vadászat is szerepet játszhatott. A kutatók úgy vélik, hogy a ciprusi törpe elefánt belőlük fejlődhetett ki. Német szakemberek most megvizsgálták a 125 ezer évvel ezelőtt élt Palaeoloxodon antiquus 70 példányának csontvázait, és igencsak meglepte őket, hogy csak nagyon kevés maradvány bizonyult teljesnek.

Ez arra is utalhat, hogy az emberősök fogyasztották el őket, és a csontokon erre utaló vágásnyomokat is felfedeztek. A több tonna hús valódi kalóriabomba lehetett számukra, ráadásul a sült hús hozzájárult az ősemberi agy méretének és kapacitásának növekedéséhez is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás