promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bukott atomhatalommá válhat villámgyorsan az USA, rémisztő fejlemények zajlanak
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy lényeges hozzávaló hiányzik a nagy terveikhez.

Sokan úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok a világ legerősebb atomhatalma, pedig ez egyáltalán nincs így, és amikor ennyire a harmadik világháború küszöbén táncolunk, mint manapság, akkor ez nem túl megnyugtató tény.

Valójában Oroszországnak 1458 töltete, illetve 527 rakétája és bombázója van készenlétben, miközben az USA-nak „csupán” 1389 töltete, valamint 665 rakétája és bombázója. Mellettük Franciaország és az Egyesült Királyság, de még Kína, Pakisztán és India is jelentős szereplőnek számít ezen a téren, csak hogy tisztábban lássuk a képet.

Az Egyesült Államok meglehetősen ingatag lábakon áll, hamar bukott atomhatalommá válhat, ha nem törekszik jó kapcsolatokra a világpolitika többi nagy szereplőjével. A gondot az alapanyaghiány jelenti, az USA-nak egész egyszerűen nincs annyi plutóniuma, amennyire szüksége volna.

A Pentagon úgy kalkulál, hogy 2030-ig 80 új plutónium magot (ezek bowling-golyó méretű tárgyak) kellene készíteniük, ám szakértők szerint erre vajmi kevés az esély. A töltetek az idő előrehaladtával elöregednek, korszerűtlenné válnak, és ha nem tudják őket újakkal pótolni, akkor az amerikai fölény könnyen elenyészhet.

A 2030-ig szóló terv azért is impozáns, mert az USA 1989 óta nem igazán állított elő plutónium magokat. Valójában plutónium a természetben csak kis mennyiségben fordul elő, a nagyobb tömegű előállításához (atomreaktorokban) urán-238 izotópra van szükség, tehát igazából ennek vannak híján az amerikaiak.

Sokkal jobban állnak ugyanakkor az oroszok és a kínaiak, akik – enyhe kifejezéssel élve – nem puszipajtásai az Egyesült Államoknak. Ha tehát utóbbi hozzá akar jutni az értékes nyersanyaghoz, akkor „pitiznie” kell érte vetélytársainak, különben egykönnyen a sor végén találhatja magát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás