promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Káros lehet a gravitáció a felnőtt emberek ötödére, komolyan meg is betegíti őket
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rendszeres testedzés talán részben megoldást jelenthet.

A gravitáció általánosságban két test kölcsönhatását, kölcsönös vonzását jelenti, vagyis – fizikai magyarázattal élve – ez okozza a tömegközéppontjainak egymás felé ható gyorsulását. A Földnek is van ilyen vonzó hatása, emiatt esnek le a földobott tárgyak.

Éppen ezért meglepő, hogy egy ilyen „közönséges”, az univerzumban feltehetőleg mindenhol tapasztalható jelenség károsan hathat jó néhány embertársunkra. Márpedig éppen ezt feltételezi egy frissen megjelent tanulmány.

Az IBS (irritábilis bél szindróma) minden ötödik embert érinti, még ha ezzel nincs is mindenki tisztában. Lényegében gyógyíthatatlan, bár az étrendben, illetve a stresszkezelésben végrehajtott változtatásokkal sokat lehet javítani az állapoton.

„A leggyakoribb tünetek közé tartoznak: görcsös hasi fájdalom, puffadás, szelesség, hányinger, hányás, teltségérzet, hasmenés, ami székrekedéssel váltakozhat, napi többszöri lazább székletürítés, és időnként akár nyákos széklet. Lehetnek epés panaszok, de még vizelési ingerrel járó tünetek is. Gyakori a hasi görcsök és a hasmenés jelentkezése pszichés stressz alatt”

– sorolta fel a Webbeteg oldal. Az IBS kiváltó okairól eddig nem sokat tudtunk, legfeljebb annyit, hogy a bélfalat alkotó több réteg izomzatot „valami” megzavarja a ritmusos összehúzódásban és elernyedésben.

Most úgy tűnik, hogy a „bűnös” akár a gravitáció is lehet, amelyre embertársaink számottevő része – furcsa ezt leírni – enyhe allergiával reagál. Azért nem megfelelő a bélműködésük, mert a tömegvonzás folyamatosan lefelé „rángatja” a belső szerveket.

Ha ezt a szervezet nem képes kezelni, valamilyen módon ellensúlyozni, akkor bekövetkezik a hasi fájdalom és az IBS többi tünete. Ha ez igaz, innentől kezdve egészen másképpen kell a széles körben elterjedt betegségre néznünk.

Az emberi test felépítése miatt ezzel persze nem sok mindent lehet kezdeni, hiszen az izmok és a csontozat összetartja a „nagyját”, de azért rengeteg szerv szabadon mozoghat benne, így a gravitáció hatását szinte lehetetlen kiküszöbölni. Mindenesetre a mostani új teória megerősíteni látszik, hogy a rendszeres torna, testedzés miért tűnik hatékonynak az IBS ellen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás