promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés: fény derült az egyiptomi szfinx legizgalmasabb rejtélyére
Borítókép:  Pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyiptom számos rejtély otthona, ilyen például a tekintélyt parancsoló gízai nagy szfinx.

Az egyik legjelentősebb mitológiai figura, ami fennmaradt az ókori Egyiptomból, nem más, mint a szfinx. Egy mészkőből készült oroszlántestű és emberfejű szobor - erre még visszatérünk -, amely magányosan ücsörög és őrzi a monumentális piramisokat, többek között Hufuét, tehát a gízai nagy piramist is. 

Tudósok szerint kb. 4,5 ezer éves lehet, 73 méter magas és 20 méter széles, ezáltal pedig a bolygó egyik legnagyobb emlékműveként tartják számon. Talán a legfelismerhetőbb szobor a világon, amely számos rejtélyt hordoz magában, egyesek szerint például titkos alagutak is találhatók a belsejében.

A szfinxnek spirituális szerepe lehetett az egyiptomiak számára, főként férfiként ábrázolták a fáraó fejdíszével. Rendre feltűnt az alakja kulcsfontosságú építmények és sírok környezetében. A történészek szerint Hafré fáraó tiszteletére építették a szóban forgó monstrumot, akinek a nevéhez a második legnagyobb piramis is fűződik Gízában.

Tudósok szerint a piramisokkal együtt a szfinx funkciója  az volt, hogy a fáraót elkísérje és feltámassza a túlvilágban, ezáltal új életet adva neki a nap és az istenek erejének a közvetítésével. Nehéz megtippelni, hogy az ókoriak mekkora becsben tartották a nagy szfinxet, hiszen kevés szöveg foglalkozik vele. Kr. e. 1500 környékén Harmakhet néven hivatkoznak rá, amely annyit tesz: „Hórusz a láthatáron”.

(Mai eszközökkel is komoly fejtörést okozna hasonló matematikai precizitással építkezni. Forrás: Pinterest)

Az egyiptomi kultúra a mai napig is a reneszánszát éli, turisták millió látogatnak el Gízába megcsodálni történelmünk mitikus és már-már mesebeli emlékműveit. Graham Hancock író, aki ősi civilizációkkal is foglalkozik a Joe Rogan Experience podcast vendége volt, ahol egy felettébb érdekes elméletet vetett fel. Az eróziós nyomok alapján úgy látja - John Anthony West szfinx-szakértő elmélete alapján -, hogy a nagy szfinxet csupán felfedezték az egyiptomiak. Szerintük sokkal régebbi, kb. 12 ezer éves lehet az emlékmű, amely már akkor is sérült állapotban lehetett, amikor az egyitomiak rátaláltak.

A teória szerint a szfinx feje nem arányos a testével, és valószínűleg eredetileg egy oroszlánt ábrázolhatott. Az erodált szobrot az ókoriak pedig átalakíthatták a fáraójuk arcképének mintájára. Az író úgy fogalmaz, hogy a geológia mai tudástárának alapján egyértelműnek tűnik, hogy sokkal ősibb eredetű a nagy szfinx, mint azt korábban hittük.

Íme a szóban forgó részlet a beszélgetésből.

A bolyó legismertebb és leghallgatottabb podcastjának a Graham Hancock íróval készült adását pedig alább tudod megtekinteni teljes egészében.

[[v]]

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás