promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha csak a sírra néztek, meghaltak - Tutanhamon átka csak átverés volt? Kiderült az igazság a rejtéllyel kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 A világ leghíresebb átkai közé tartozik a "fáraó átka", más néven Tutanhamon király átka. De vajon mi az igaz belőle?

Amióta Tutanhamon király sírját felfedezték Egyiptomban a Királyok Völgyében, olyan történetek keringtek, hogy azok, akik meg merték zavarni a király végső nyugalmát, szörnyű átokkal szembesültek. Bár nem olyan drámai az átka, mint egy gyilkos múmiának, de sokan azt állítják, hogy a sír kinyitása során, aki csak kapcsolatba került a sírral, az hamarosan az átok áldozatává vált, és titokzatos körülmények között meghalt. A legenda azért kapott szárnyra, mert néhány ember, aki részt vett a sír megtalálásában, valójában nem sokkal a felnyitás után meghalt.

Az átokhoz kapcsolódó leghíresebb haláleset, egy brit arisztokrata halála volt, George Edward grófé, aki finanszírozta az ásatásokat. Egy évvel a síremlék felnyitása után meghalt, azonban már korábban is betegeskedett és egy átlagos malária szúnyog okozta a halálát. Lássuk be, azért ez nem olyan különleges.

A Sherlock Holmes alkotója, Sir Arthur Conan Doyle még könyvet is írt az átokról, leginkább innen is terjedt a Tutanhamon átkának legendája. A könyvben arról ír, hogy sok tucat ember vett részt valamilyen módon Tutanhamon sírjának kinyitásában, vagy biztonsági őr volt, vagy régész és ebből a sok emberből több váratlanul elhalálozott.

James Randi nyomozó, aki okkult és természetfeletti témában nyomoz, a „csalások és álhírek enciklopédiája" című könyvében megjegyzi, hogy azoknak, akiknek el kellett volna szenvedniük az ősi átkot, nagyon sokára haltak meg miután kapcsolatba kerültek a sírral. Carnarvon a brit lánya 1980-ban halt meg, ötvenhét évvel később, Howard Carter, aki nemcsak, hogy felfedezte a sírt, de fizikailag ki is nyitotta, és eltávolította Tutanhamon múmiáját is a szarkofágból, 1939-ig élt, tizenhat évvel az esemény utánig.

Carter 64 éves koráig élt, mielőtt rákban halt meg, de Sgt. Richard Adamson, Carter csapatának tagja, aki hét évig éjjel-nappal őrizte a temetkezési kamrát, és a Tutanhamon maradványaihoz legközelebb álló európai ember volt, további 60 évig élt 1982-ben bekövetkezett haláláig.

Randi nyomozó megjegyzi, úgy tűnik, hogy a fáraó átka jótékony átok, mivel azok, akik kapcsolatba kerültek a sírral és el is haláloztak, az akkori átlag feletti hosszúságú életet éltek.

Szóval honnan jött az átok? Randi szerint amikor Tutanhamon sírját felfedezték és 1922-ben megnyitották, az a kor egy hatalmas régészeti eseménye volt.

Annak érdekében, hogy távol tartsák a sajtót, de mégis valami hatalmas szenzációról számoljanak be amellyel foglalkozhatnak, azt nyilatkozta a csapat vezetője, Howard Carter hogy a sír átkozott, ami mindenkire lecsapott.

Így tudták egy elhintett pletyka által a történelem egyik legnagyobb felfedezését megóvni.

Valójában sok sírral kapcsolatban használtak ilyen pletykákat, többek között, amit maga William Shakespeare talált ki saját sírjáról:

Áldott legyen az az ember, aki megkíméli ezeket a köveket, és átkozott legyen az, aki a csontjaimat mozgatja"

De sajnos sem hírneve, sem vagyona nem tudta elrettenteni a rablókat, holttestét sírrablók ásták ki. Ezek az anatómusok" nem ásták ki a testét, hanem a tudományt tartották a szemük előtt, hogy az orvosok kísérletezni tudjanak.

Shakespeare akkoriban csak egy volt a sok közül, akiket a post mortem lopás aggasztott, a sírrablás meglehetősen gyakori volt Shakespeare idejében és jóval azelőtt is. Az, hogy Howard Carter, Tutanhamon király vagy William Shakespeare valóban hitt-e az átkokban, lényegtelen. A lényeg az, hogy azok, akik megzavarhatják a sírjukat, higgyenek bennük. És működött: közel egy évszázaddal Tutanhamon sírjának felnyitása után sokan még mindig hisznek benne.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás